marți

23 aprilie, 2024

strategii de investiții la bursă

16 ianuarie, 2023

Dacă dispui de o sumă de bani și te gândești să o investești la bursă, trebuie ca mai înainte să te documentezi cu privire la ce strategii de investiții la bursă poți folosi.

În funcție de cât de avansat ești în domeniu poți alege tipul de strategii de investiții la bursă care ți se potrivește.

1. Copy trading

Dacă ești începător și abia ai început să citești despre cum să investești bani la bursă, atunci poți alege o platformă de tranzacționare care are și funcție de copy trading. Cu ajutorul acesteia poți copia acțiunile unor investitori de succes care permit ca portofoliile lor să fie copiate.


De regulă, pe platformele de tranzacționare poți vedea statisticile din ultimele luni referitoare la randamentul (profitul) avut de diverși traderi. Iar dacă unul îți atrage atenția, poți face aceleași plasamente ca și el.

Bineînțeles, vei împărtăși nu doar beneficiile, ci și riscul – traderul respectiv poate face și tranzacții neinspirate.

2. Investiții în fonduri index

O altă strategie potrivită pentru începători este să investească în fonduri index. Un fond de indice bursier este un fond mutual sau un ETF (Exchange Traded Fund) care urmărește evoluția unui indice bursier. Practic, un fond este o colecție de acțiuni la diverse companii (dintr-o anumită ramură industrială, ca de exemplu industria IT sau energie, ori dintr-o anumită țară).

Astfel de strategii de investiții la bursă au avantajul este că nu trebuie să urmărești toate companiile dintr-un domeniu și să cumperi acțiuni la fiecare în parte (la toate companiile care alcătuiesc acel indice). Vei cumpăra un singur produs.


Totodată, dacă folosești o platformă de tranzacționare, nu vei plăti decât o singură dată taxa (comisionul) de tranzacție (atunci când cumperi acțiuni la fondul index). În schimb, dacă ai cumpăra acțiuni separat pentru fiecare companie, ai plăti această taxă pentru fiecare tranzacție în parte.

Strategii de investiții la bursă – exemple de indici bursieri

  • Standard and Poor’s 500, cunoscut mai simplu drept S&P 500 – acest indice urmărește performanța acțiunilor a 500 de mari companii listate la bursele din SUA. Printre acestea se numără companii precum Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Johnson & Johnson sau ExxonMobil.
strategii de investiții la bursă
Foto: Angelo_Giordano / pixabay.com
  • indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index) este indicele Bursei de Valori București. Din indicele BET fac parte companii precum Banca Transilvania, BRD, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transelectrica sau Purcari Wineries.

3. Investiții la anumite companii

Dacă ai deja ceva experiență cu diverse strategii de investiții la bursă și vrei mai mult control asupra portofoliului tău, atunci poți selecta chiar tu companiile la care cumperi acțiuni. Principiul de bază este să cumperi atunci când prețul acțiunilor este mai mic și să vinzi atunci când prețul acestora a crescut.

Bineînțeles, în practică este greu să intuiești exact ce se va întâmpla cu prețul diverselor acțiuni. Tocmai din acest motiv, dacă nu vrei să investești în fonduri index, este foarte important să te informezi foarte mult, să fii la curent cu știrile economice referitoare la diverse companii, dar nu numai.

Strategii de investiții la bursă – urmărește ce se întâmplă în lume

Deoarece piața este sensibilă la schimbări legislative, instabilitate politică ori socială, evenimente majore (de pildă, bursele din SUA au scăzut foarte mult după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001) este important să fii la curent cu ce se întâmplă pe mapamond, sau măcar în țările în care operează companiile la care ai devenit acționar.

În acest context, este important să știi că folosirea de informații din diferite surse, la care publicul general nu are acces, reprezintă o tactică ilegală, care este sancționată penal.

4. Investește în companii de care ai auzit sau dintr-un domeniu care îți este familiar

Dacă ești la început de drum este bine să investești mai întâi în companii de care ai auzit (nu neapărat giganți precum Apple sau Microsoft, dar alege companii mai cunoscute).

De asemenea, dacă alegi să investești în fonduri index, poți începe investind într-un fond dintr-un domeniu pe care îl cunoști. De pildă, dacă lucrezi în domeniul medical, poți să investești într-un fond de indici dedicat marilor companii farmaceutice.

5. Diversificarea portofoliului – strategii de investiții la bursă

Odată ce ai obținut ceva experiență, este indicat să îți diversifici portofoliul. Dacă ai cumpărat acțiuni la un fond de indici bursieri atunci diversificarea portofoliului este, de regulă, asigurată (nu și dacă ai investit într-un fond dintr-un singur domeniu, să spunem energie).

Dacă îți alegi singur companiile în care investești este bine să cumperi acțiuni la companii din diverse domenii. În acest fel nu riști ca, în cazul în care o ramură industrială trece printr-o criză, să vezi cum poate acțiunile tale scad.

Foto: geralt / Angelo_Giordano / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Platforme de investiții la bursă: 10 exemple. La ce să fii atent când o alegi

Ce înseamnă investiții la bursă. Ghid explicativ în 10 pași

Diferența dintre acțiuni și părți sociale. Ghid cu 10 explicații utile

Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: