Economia Franței a avansat semnificativ mai repede decât se estima, iar inflația s-a redus, oferind a o surpriză plăcută în contextul în în care creșterea abruptă a ratelor dobânzilor a creat temerea unei recesiuni a zonei euro, relatează Bloomberg.
Impulsionat de expanisunea exporturilor, PIB-ul în T2 a crescut cu 0,5% între aprilie și iunie, după ce crescuse cu 0,1% în primele trei luni ale anului, a anunțat vineri agenția franceză de statistică Insee. Economiștii chestionați de Bloomberg estimau o creștere de doar 0,1%.
În același timp, în iulie inflația a fost de 5% în termeni anuali – cel mai scăzut nivel de la invazia Rusia în Ucraina care a dus la criza energetică în Europa. Cifra este mai mică decât se anticipa, chiar dacă servciiile s-au scumpit în coninuare.
Economia Spaniei, de asemenea, a dat semne de rezistență, cu o creștere de 0,4%, care a fost în conformitate cu estimările analiștilor. În timp ce inflația s-a accelerat în mod neașteptat, la 2,1%, este printre cele mai scăzute niveluri din Europa.
Gonzalo Gortazar, directorul executiv al CaixaBank SA, cea mai mare bancă a Spaniei, a declarat că este „prudent optimist” cu privire la starea economiei zonei euro, care raportează luni datele pentru trimestrul II. „Asistăm la o creștere mai puternică în această etapă și cu o inflație în scădere”, a declarat Gortazar pentru Bloomberg TV. „Lucrurile merg în mod clar mai bine decât ne așteptam, iar așteptarea unei aterizări line câștigă în credibilitate.”
Cifrele de vineri oferă o oarecare încredere după ce președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a creionat o imagine „deteriorată” pentru regiunea euro în următoarele luni, activitatea din sectorul privat pentru iulie indicând deja o contracție.
Germania – cea mai mare economie a Europei – este în dificultate. Datele prezentate vineri seară vor dezvălui dacă a reușit să iasă din recesiunea de iarnă. Economiștii chestionați de Bloomberg estimează că producția a crescut în al doilea trimestru, deși Fondul Monetar Internațional consideră că Germania a suferit singura contracție dintre statele G7 în acest an.
În Franța, ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a descris performanța economiei drept „remarcabilă”, subliniind prognoza guvernului pentru o expansiune de 1% în 2023.
„Pentru prima dată, creșterea este determinată de exporturi și de investițiile în afaceri, mult mai mari decât de cheltuielile de consum”, a spus el la radioul francez.
Datele au arătat că vânzările în străinătate au fost stimulate de livrarea unei nave de croazieră. De asemenea, ele au dezvăluit o scădere a cheltuielilor de consum cu 0,4%, deoarece inflația, deși în scădere în cea mai mare parte a regiunii, rămâne cu mult peste ținta de 2% a BCE.
„Perspectivele economice pe termen scurt pentru zona euro s-au deteriorat în mare parte din cauza cererii interne mai slabe”, a declarat Lagarde joi, după ce ratele dobânzilor au fost ridicate pentru a noua oară din iulie anul trecut. „În timp, scăderea inflației, creșterea veniturilor și îmbunătățirea condițiilor de aprovizionare ar trebui să susțină redresarea”, a spus sefa BCE.
***