5 decembrie, 2021

Începând cu 20 decembrie, toate persoanele trebuie să completeze Formularul pentru localizarea pasagerului (PLF) înainte de a intra pe teritoriul României, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Formularul autorităților naționale posibilitatea de a identifica traseul și de a localiza persoana în cazul că aceasta e contaminată cu Covid-19 sau a fost contact al unor persoane infectate.

Ministrul Sănătății a făcut acest anunț duminică, după o ședință de urgență desfășurată la Palatul Victoria pentru a stabili măsurile anti-Covid în contextul apariției tulpinii omicron.


Acest gen de formular este folosit de mai multă vreme și de alte state UE.

Alte măsuri decise duminică și care vizează intrarea în țară:

  • La intrarea în țară, persoanele din state terţe vor trebui să prezinte un test PCR nu mai vechi de 48 de ore, iar cele nevaccinate vor fi obligate să stea 10 zile în carantină.
  • Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile, au mai decis autoritățile.
  • Cetățenii europeni care intră în România vor prezenta certificatul verde (care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei). În cazul lor, doar nevaccinații și cei care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sosiți din state membre încadrate în categoria zonelor roșii vor sta în carantină 10 zile.

Toate măsurile vor trebuie aprobate printr-o HG.

Formularul pentru localizarea pasagerului

De asemenea, începând cu 20 decembrie, cei care intră în țară trebuie să prezinte un formular Passenger Locator Form (PLF), s-a mai stabilit duminică.

”Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular”, a declarat duminică Raed Arafat. 


Formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form) este cerut în acest moment pentru a intra în majoritatea statelor UE și trebuie completat cu cel puțin 24 de ore anterior ajungerii la vamă.

Formularul permite schimbul de date între autoritățile statelor membre responsabile cu depistarea contacților.

Măsura a fost luată având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă. Autoritățile au anunțat că va fi elaborată o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură între țară și românii din diaspora.

Ședința de duminică a fost convocată convocată sâmbătă, de premierul Nicolae Ciucă, după raportarea primelor două cazuri de Covid-19 tulpina omicron.

Reuniunea de urgență a durat peste patru ore și la ea au participat miniștrii Vasile Dîncu, Lucian Bode, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – Raed Arafat, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică – Adriana Pistol.

Ministrul Sănătăţii a adăugat, la intrarea în ședsință că măsurile trebuie luate rapid, întrucât este posibil ca în România să existe cazuri anterioare:

„Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem – pentru că despre asta este vorba, trebuie să fim realişti.

Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină. Gândiţi-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spaţiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru.

Important este – şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS – că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”.Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.

Cele două persoane sunt izolate la domiciliu, unul este asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte ușoare, de „răceală banală”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: