sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 aprilie, 2021

Demisă miercuri de către premierul Florin Cîțu din fruntea Ministerului Sănătății, echipa Vlad Voiculescu – Andreea Moldovan a avut vineri primele reacții într-o conferință de presă.

Ministrul demis a făcut un bilanț sumbru a problemelor din sănătate, a făcut bilanțul măsurilor întreprinse în cele aproape 4 luni de mandat și a răspuns la întrebările presei oferind explicații pentru incidentele care au dus la demiterea sa.

În primul rând, fostul secretar de stat Andreea Moldovan a lămurit că ”picătura care a umplut paharul” – celebrul ordin publicat marți noaptea în Monitorul Oficial – a fost unul dezbătul în prealabil 2 zile în ”compania selectă” a echipelor INSP și DSU, inclusiv cu secretarul de stat Raed Arafat, și nu avea nevoie de aviz al CNSU, așa cum susține premierul Cîțu.


Vlad Voiculescu a descris situația politică din jurul Ministerului Sănătății, precum și deciziile din guvern referitoare la Sănătate,  perioada mandatului său de 113 zile:

  • Am crezut că premierul numit de o coaliție nu va folosit forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni politice. Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, cred că și aici m-am înșelat
  • Ne-am pomenit cu un corp de control care a aruncat în spațiul public lucruri nemaiîntâlnite în lumea civilizată. Un guvern, un premier care dă un semnal că dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparență, trebuie să te temi pentru că dacă deranjezi pe cine nu trebuie, un sistem de privilegii, atunci sistemul va acționa împotriva ta
  • Deschiderea școlilor – s-a transformat într-o pasare continuă a vinii la Ministerul Sănătății.
  • Premierul României s-a transformat în primul epidemiolog al țării, premierul României nediscutând cu Ministerul Sănătății, premierul României lansând targeturi fără să se consulte cu nimeni din Ministerul Sănătății, premierul României vorbind despre lucruri pe care nu le cunoștea. Putem să trecem peste toate astea la nivel personal, dar e puțin îmbucurător pentru un stat.
  • Fiecare accident a fost manipulat, folosit politic. E firesc să facă asta PSD, dar e nefiresc ca parteneri de coaliție să folosească accidente sau moduri mai puțin perfecte de a aborda o situație.  De exemplu: responsabilitatea clară pentru evacuarea de la Foișor era în sarcina altcuiva.
  • Lucrurile astea le-am lăsat să treacă și cred că am greșit. Le-am lăsat să treacă pentru că m-am gândit că într-un guvern de coaliție există limite. Am greșit, au existat limite doar pentru o parte dintre noi.
  • În final, ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe, pe care n-a cunoscut-o, n-a construit-o și pe care și-a permis să o evalueze, exact ca Tudorel Toader.
  • La fiecare pas, oriunde te uiți în sistemul de sănătate, la fiecare pas găsești oameni puși de un partid sau altul: majoritatea posturilor de la DSP-uri, din spitale, sunt oameni numiți politic, care răspund comenzilor politice. E cea mai mare problemă a sistemului de sănătate.

Întrebat ulterior pe cine a supărat, Vlad Voiculescu a răspuns:

Dacă șeful unei case județe răspunde doar la comenzi politice, atunci cum credeți că va direcționa banii? Nu vorbim despre casa națională de asigurăr. Casele județene au independență foarte mare, decid cum se duc banii. Aveți vreo îndoială cât de mică că există inclusiv interese financiare?

Vlad Voiculescu a enumerat câteva dintre proiectele demarate în mandatul său:

  • Am avut acum 2 săptămâni evaluarea directorilor din DSP – nivelul profesional al unei țărți nu e un lucru cu care să ne mândrim
  • Am demarat concursuri pentru șefii CAS-urilor județene
  • Am oprit în guvern, în plină criză sanitară, cu cletuieli fulminante, și banii pentru presă. Nu cred că era oportun să mai prelungim ceva ce s-a întâmplat anul trecut
  • Am demarat proiecte pentru centre de arși, am alocat bugete pentru dotarea clinicilor de arși, am asigurat resurse pentru testarea în școli și farmacii, am pregătit OUG pentru creșterea tarifului pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.
  • Am eliminat plafonul la norma de hrană din spitale, pentru ca pacienți să nu mai fie înfometați în spitale
  • Vaccinul antigripal l-am făcut disponibil pentru toată lumea, am reintrodus lista de medicamente esențiale, săptămâna aceasta trebuia aprobată.
  • Am luat măsuri pentru ca medicamente precum Euthyrox să fie din nou disponibile
  • Am suplimentat paturile la ATI până la 1.687

Fostul ministru acuză raportările false ale deceselor Covid-19


În finalul declarației, Vlad Voiculescu, a transmis premierului Cîțu:

Avem acum un ministru interimar al Sănătății. O să îl rog pe dl ministru interimar, care ocupă funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID. Nu aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm. Investigația pe care am început-o arată diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale.

A doua problemă – situaţia UNIFARM. Unifarm a primit prin OUG 1,2 miliarde, este una din companiile în pericol de dispariţie ale statului român, e unul din marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare, cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate de partidul care îl susţine pe premier.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: