luni

13 mai, 2024

fonduri pentru reciclarea deșeurilor

19 octombrie, 2022

Întreprinderile din România pot primi fonduri pentru reciclarea deșeurilor prin intermediul unei scheme de ajutor de stat lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

La data de 7 octombrie 2022, în Monitorul Oficial a fost publicată Schema de ajutor de stat regional pentru investiții având ca scop reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare.

De ce se acordă fonduri pentru reciclarea deșeurilor

1. Obiectivul programului constă în acordarea de sprijin financiar operatorilor economici, în vederea realizării de investiții inițiale noi destinate:

  • sortării
  • tratării
  • reciclării
  • și valorificării deșeurilor, cu scopul de a obține:
  • produse noi
  • materiale reciclate
  • materii prime secundare

Scopul este acela de a reduce la minimum efectele negative ale deșeurilor asupra sănătății populației și asupra mediului, de a reduce consumul de resurse primare, de crește rata de reciclare și de a îmbunătăți calitatea materialelor reciclate.

Cine poate primi fonduri pentru reciclarea deșeurilor

2. Orice întreprindere (microîntreprindere, întreprindere mică, mijlocie sau mare) ce are unul dintre CAEN-urile cerute poate solicita acest sprijin financiar.

Potențialii beneficiari sunt persoane juridice de drept privat sau de drept public care activează pe teritoriul României și care au, la momentul plății ajutorului, un sediu sau o sucursală în România.

3. Beneficiarii care aplică trebuie să fie autorizați să desfășoare cel puțin una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:


3821 – tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase;
3822 – tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase;
3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate;
3831 – demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
3811 – colectarea deșeurilor nepericuloase;
3812 – colectarea deșeurilor periculoase.

4. De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină calitatea de proprietari sau concesionari ai imobilului în care se implementează proiectul, pentru durata integrală a implementării și monitorizării proiectului.

Beneficiarii persoane juridice de drept public pot deține și calitatea de administratori ai imobilului în care se implementează proiectul, pentru durata integrală a implementării și monitorizării proiectului.

De asemenea, imobilul trebuie să fie liber de sarcini, să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluționare la instanțele judecătorești, să nu facă obiectul vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică și să nu fie ipotecat.

Schema de ajutor de stat se adresează operatorilor economici care realizează investiții inițiale în oricare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Bugetul programului dedicat reciclării deșeurilor

5. Această schemă prin care se acordă fonduri pentru reciclarea deșeurilor se aplică de la data intrării în vigoare a acesteia până la 31 decembrie 2023.

Bugetul total estimat alocat al Schemei este de 1,1 miliarde de lei (circa 223 de milioane de euro). Sumele se vor asigura prin Programul Național de Redresare și Reziliență și, după caz, diferența va fi plătită din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu.

Administrația Fondului pentru Mediu poate deschide una sau mai multe sesiuni de finanțare în cadrul schemei, iar un beneficiar poate depune o singură cerere de finanțare pe sesiune.

Numărul maxim estimat de beneficiari (atât întreprinderi mari, cât și întreprinderi mici și mijlocii) în cadrul schemei este de 100.

Fonduri pentru reciclarea deșeurilor – cât este contribuția financiară a beneficiarului

6. Beneficiarul ajutorului trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile, fie din resurse proprii, fie din finanțare externă (de exemplu credit bancar), sub o formă care este liberă de orice sprijin din partea statului.

Ajutorul nu poate depăși pragul pentru ajutoarele regionale în vigoare la data acordării ajutorului în regiunea asistată în cauză. Aceste praguri se aplică pentru intensitatea ajutorului calculată ca procentaj din costurile eligibile ale investițiilor în active corporale și necorporale.

De asemenea, intensitatea ajutorului nu poate depăși valorile maxime aprobate de Comisia Europeană.

Mai multe informații despre aceste praguri găsiți în anexa ce însoțește schema de ajutor de stat.

fonduri pentru reciclarea deșeurilor
Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Reciclarea deșeurilor – cheltuieli eligibile

7. Sunt considerate cheltuieli eligibile pentru a primi fonduri pentru reciclarea deșeurilor următoarele categorii de cheltuieli cu investiția inițială:

a) cheltuieli pentru realizarea construcțiilor necesare amplasării și montării utilajelor, instalațiilor și echipamentelor achiziționate, cu dotările aferente – instalații electrice, alimentare cu gaze naturale, instalații de încălzire, ventilare, climatizare (aferente doar incintei construcțiilor);

b) cheltuieli cu achiziția și montajul utilajelor, instalațiilor și echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului;

c) cheltuieli cu achiziționarea activelor necorporale.

Fonduri pentru reciclarea deșeurilor – monitorizarea investiției

8. Investiția realizată trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării lucrărilor pentru întreprinderi mari și timp de cel puțin 3 ani în cazul IMM-urilor.

Această regulă nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament învechit ca urmare a unei evoluții tehnologice rapide, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru durata minimă necesară. În această situație, instalațiile sau echipamentele care se înlocuiesc trebuie să aibă performanțe cel puțin egale cu cele pe care le înlocuiesc.

Activități care nu sunt eligibile

9. Nu se acordă fonduri pentru reciclarea deșeurilor pentru următoarele activități:

a) activitățile realizate de întreprinderile care își desfășoară activitatea în următoarele sectoare și/sau care vizează următoarele ajutoare:

(i) sectorul pescuitului și acvaculturii;
(ii) domeniul producției primare de produse agricole;
(iii) sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:

– atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza prețului sau a cantității unor astfel de produse achiziționate de la producători primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective;

– atunci când ajutoarele sunt condiționate de transferarea lor parțială sau integrală către producătorii primari;

(iv) ajutoare destinate activităților legate de export către țări terțe sau către alte state membre, respectiv ajutoare direct legate de cantitățile exportate, ajutoare destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;

(v) ajutoare condiționate de utilizarea preferențială a produselor naționale față de produsele importate;

b) nu se oferă fonduri pentru reciclarea deșeurilor pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în următoarele sectoare:

(i) sectorul siderurgic, sectorul cărbunelui, sectorul construcțiilor navale sau sectorul fibrelor sintetice;

(ii) sectorul transporturilor și pentru infrastructurile conexe, precum și sectorul producerii și distribuției de energie și pentru infrastructurile energetice, cu excepția ajutoarelor regionale pentru investiții din regiunile ultraperiferice și a schemelor de ajutoare regionale de exploatare.

Foto: PublicDomainPictures / Hans / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Diferența dintre donație și sponsorizare. Care e mai avatajoasă pentru firma ta

Diferența dintre dividende și profit și cum se impozitează fiecare

Diferența dintre CUI și CIF. Ghid explicativ în 6 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: