vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 decembrie, 2022

Fondul Proprietatea (FP) și-a vândut întreaga participație de 2,85% din acțiunile OMV Petrom (SNP), la un preț de 0,43 de lei / titlu, în urma finalizării ofertei de plasament privat accelerat demarate în 13 decembrie 2022, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori București (BVB). Prețul de piață la închiderea acesteia de marți a fost de 4,4645 lei / acțiune.

Veniturile brute obținute de FP de la cumpărători se ridică la aproape 764,14 milioane de lei și „vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului” – spune raportul FP. În fapt, se va finanța programul de răscumpărare a acțiunilor proprii, urmat de plata unor dividende speciale, conform politicii de lichidare a participațiilor deținute de FP, prin care se transferă lichidități către acționarii acestuia.

Acum, Fondul Proprietatea (FP) a profitat de creșterea atractivității acțiunilor SNP, în contextul scumpirii energiei. Profitul pe 9 luni din 2022 al OMV Petrom (SNP) de 9,15 miliarde lei a fost  de 5,4 ori mai mare față de aceeași perioadă din 2021.


Erste Group Bank AG si SSIF Swiss capital S.A. au acționat în calitate de Joint Global Coordinators și Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română S.A. și Auerbach Grayson and Company LLC au acționat în calitate de Joint Bookrunners în cadrul tranzacției – mai spune raportul FP. 

OMV Aktiengesellschaft este acționarul majoritar al OMV Petrom (SNP) cu 51% din titluri, iar Ministerul Energiei are un pachet de 20,6% din acțiuni.

Nu sunt alți acționari semnificativi, ci doar fonduri de investiții cu pachete de dimensiuni apropiate de cea a pachetului vândut de FP.

***

(Citiți și: ”Gazele din Marea Neagră – evoluțiile de pe ultima sută de metri, umăr la umăr cu Schengen”)


***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: