28 octombrie, 2022

Scumpirea energiei sub toate formele a majorat profitul net al OMV Petrom (SNP) de peste 5,4 ori în primele 9 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului 2021, până la 9,156 miliarde de lei, potrivit raportului trimis la Bursa de valori București (BVB).

A vândut cu 11% mai puține gaze (până la 26,26 TeraWați – oră / miliarde kWh), cu numai 3% mai multe produse rafinate (4,04 milioane tone și cu doar 9% mai multă energie electrică produsă la centrala sa pe gaze de la Brazi (3,53 TWh). Dar prețul mediu la bursa OPCOM a fost de 3,6 ori mai mare, 1.368 lei /MWh.

Ca urmare a creșterii prețurilor, valoarea vânzărilor de gaze și energie a crescut de 8,3 ori până la 2,81 miliarde de lei și vânzările de produse rafinate de 2,1 ori, până la 3,157 miliarde de lei. Totalul veniturilor OMV Petrom (SNP) în 9 luni 2022 a fost de 44,25 miliarde de lei, cu 2,6 ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2021.


Taxele directe au crescut până la 2,7 miliarde de lei în trimestrul 3, de 5 ori, în principal ca urmare a taxării gazelor naturale și energiei electrice, spune raportul citat.

Volumele vânzărilor cu amănuntul de carburanți au fost mai mici cu 1%, în același trimestru. Dar producția netă de electricitate a înregistrat „un nivel record pentru un T3, susținută de contextul de piață și de disponibilitatea ridicată a centralei electrice Brazi”.

OMV mai vrea „clarificări” la legea offshore ca să decidă investiția în Neptun Deep

OMV mai vrea „clarificări” la legea offshore ca filiala sa din România să ia, abia la mijlocul anului 2023, decizia finală de investiție în zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră, care ar acoperi consumul actual de gaze al României pe circa 10 ani.

„Asumând că toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, inclusiv clarificările la Legea Offshore, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023”, spune raportul SNP.


OMV Petrom este evaluată la bursă la 25,46 miliarde de lei (capitalizare bursieră conform prețului acțiunilor SNP)

Estimări pentru sfârșitul anului

Pentru întregul an 2022, OMV Petrom (SNP) estimează un preț mediu al țițeiului Brent de peste 100 USD/bbl (baril / într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, funcție de tip; în 2021 prețul mediu: 71 USD/bbl).

Cererea de produse petroliere în comerțul cu amănuntul va fi „relativ stabilă”, dar cererea de gaze și electricitate va scădea, fașă de 2021. Producția de electricitate va fi, totuși, mai mare.

Valoarea investițiilor OMV Petrom ar putea crește până la 4 miliarde de lei , de la 2,8 miliarde.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: