Fondul Proprietatea (FP) nu va participa la o eventuală majorare de capital a Complexului Energetic Oltenia și nu va susține sub nici o altă formă cu lichidități planul de restructurare al companiei, unul dintre cei mai mari producători de energie ai României.
„Am avut discuții cu CE Oltenia. Scopul nostru este să facem profit pentru acționarii noștri și din punctul nostru de vedere este foarte dificil să se mențină solvabilă această companie cu (aport de) lichidități”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucharest Branch şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea (FP) deține 21,56% din totalul acțiunilor CE Oltenia, Ministerul Energiei la are aproape pe toate celelalte, iar Comisia Europeană a sugerat că efortul financiar al restructurării companiei ar trebui împărțit proporțional de acționari.
Fondul Proprietatea ar putea profita de un eventual ajutor de stat dat CE Oltenia
Una dintre criticele severe ale Comisiei Europene aduse planului de restructurare a CE Oltenia constă în faptul că, dacă nu va participa financiar la efortul de restructurare, Fondul Proprietatea ar putea profita de ajutorul de stat necondiționat de 768 milioane de euro și de contribuția totală a statului de 1,328 miliarde de euro la redresarea companiei.
(Citiți și: „Salvatorii CE Oltenia – la Bruxelles: marile îndoieli ale Comisiei”)
„România recunoaște în mod expres că nici acționarii minoritari ai societății CE Oltenia (și în primul rând — Fondul Proprietatea SA) și nici creditorii săi nu vor asigura o repartizare adecvată a sarcinilor sub nicio formă”, potrivit scrisorii adresate Guvernului de Comisia Europeană, în care analizează planul de restructurare.
În consecință, „un grant din partea statului în favoarea societății CE Oltenia ar avea drept rezultat faptul ca acționarii minoritari ai societății CE Oltenia ar beneficia, de asemenea, în mod indirect, de finanțare, printr-o potențială creștere a valorii participației lor, fără a contribui la costurile de restructurare”, se spune în documentul citat.
Pachetul de acțiuni CE Oltenia deținut de Fondul Proprietatea este trecut cu valoare de 0,00 lei în portofoliul Fondului, astfel încât va câștiga oricât ar încasa pe o eventuală vânzare a pachetului său de acțiuni.
O misiune de salvare amânată
Nu mult după ce Comisia Europeană și-a trimis scrisoarea critică, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu și secretarul de stat de la Energie, Dan Dragoș Drăgan au încercat, săptămâna trecută la Bruxelles, să-i convingă pe reprezentanții Comisiei Europene că planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia este realist și va face din marele producător de electricitate al României o companie viabilă.
Nu au reușit și dintre cei 3 oficiali, doar Bogdan Chitrițoiu (foto) a dat detalii despre rezultatul întâlnirilor avute la Bruxelles, recunoscând că planul de restructurare trebuie îmbunătățit.
Astfel, printre altele:
- „încercăm să atragem şi investitori terţi, de exemplu există interes din partea băncilor, dar ne uităm să aducem şi alte companii care să investească alături de Oltenia în noile capacităţi pe gaz şi panouri fotovoltaice”:
- „va trebui să arătăm şi că nu există interes din partea unor terţi investitori să preia activele companiei, instalaţiile existente. Comisia doreşte, din raţiuni legale, să se asigure de acest lucru”, a declarat Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.
Banii pentru certificatele verzi ar fi bugetați
Chiar dacă planul de restructurare îmbunătățit nu va fi aprobat de Comisia Europeană, Guvernul va ajuta CE Oltenia să cumpere certificatele verzi necesare să compenseze poluarea, iar banii ar fi prevăzyuți în bugetul statului, afirmă președintele Consiliului Concurenței.
„Certificatele trebuie achiziţionate. Compania deja se află în dificultate şi nu putem să o lăsăm să încaseze alte sute de milioane de euro amendă. Deci sunt convins că Guvernul o să sprijine compania în continuare, nu văd alternativa. Planul de restructurare este una, discuţiile cu Comisia continuă, dar între timp activitatea companiei trebuie să continue. Ar fi foarte riscant să lăsăm o companie cu probleme să se împovăreze cu alte penalităţi. Aici nu avem încotro, va trebui să sprijinim compania să achiziţioneze aceste certificate”, a declarat Bogdan Chirițoiu.
Președintele Consiliului Concurenței nu a putut preciza care va fi forma legală a ajutorului pe care îl va da statul pentru achiziţia certificatelor de emisii aferente anului trecut, dar a subliniat că suma necesară este bugetată.
„Banii sunt prinşi în bugetul de stat, care este aprobat de Parlament, şi vom găsi o soluţie. Sunt convins că certificatele vor fi achiziţionate, iar compania îşi va putea continua activitatea”, a mai spus oficialul citat.
Complexul Energetic Oltenia produce mai mult de 20% din electricitatea consumată în România și un studiu al Transelectrica, operatorului sistemului energetic, a arătat că insolvența și eventual oprirea CE Oltenia ar putea duce la situația în care România să nu-și poată asigura consumul nici prin importuri.