10 octombrie, 2021

elevi scoala coronavirus

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) solicită autorităților trecerea în sistem de învățare online în școlile unde incidența Covid-19 depășește incidența de șase cazuri la 1.000 de locuitori, al două săptămâni. Conform ultimelor date publicate de Ministerul Educației, în sistemul preuniversitar sunt aproape 13.000 de elevi şi 4.400 de profesori infectaţi cu SARS-CoV-2.

Reglementarea solicitată acum de Federație a fost introdusă în luna august în legislație, dar pe 29 septembrie, când începuse deja trendul accentuat ascendent al actualului val, guvernanții au decis decuplarea școlilor de incidența Covid-19, astfel încât ele să funcționeze cu prezență la clasă indiferent de situația epidemiologică.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat pe 29 septembrie, în unanimitate, această deculpare, considerând că pierderile elevilor impun acest risc.


Suspendarea prezenţei fizice la cursuri se face în acest moment în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că pentru siguranța elevilor se vor face testări.

Testele noinvazive nu au ajuns încă în școli și, ulterior, a fost rectificată frecvența acestor testări, la opt zile. Pentru aplicarea acestei măsuri a fost declanșată procedura de achiziție a testelor.

Conform studiilor, aceste teste au însă o acuratețe de aproximativ 50% și nu sunt eficiente în cazul asimptomaticilor, iar copiii infectați sunt cel mai adesea, bolnavi fără simptome.

Federația solicită ca decizia trecerii în online să fie luată de Consiliile de Administrație ale școlilor

FNAP a trimis deja o adresă ministerelor Educației și Sănătății, în acest sens:


Vă adresăm rugămintea ca, în interesul superior al copiilor/elevilor, să dispuneți, în regim de urgență, modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a organismului de conducere al unităţii de învăţământ preuniversitar – consiliul de administrație, după consultarea prealabilă a consiliului profesoral, asociaţiei de părinţi/consiliului reprezentativ al părinților și consiliul şcolar al elevilor de la nivelul UI, cu informarea ISJ/ISMB, indiferent de numărul de clase suspendate.

Totodată vă solicităm să se garanteze desfăşurarea procesului educaţional online pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.

Federaţia noastră a susținut permanent necesitatea desfășurării cursurilor cu prezență fizică a elevilor si suntem pe deplin conștienți de dezavantajele școlii online, însă, nu putem pune în pericol sănătatea copiilor și a familiilor noastre.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: