sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 octombrie, 2021

Purtarea măștii de protecție pe stradă și în toate spațiile publice deschise redevine obligatorie, în localitățile unde incidența Covid-10 depășește 6 cazuri la 1.000 de locuitori, rata cumulată pentru 14 zile.

Măsura este instituită printr-un Ordin comun semnat de ministrul Sănătății, Cseke Attila, și ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru a tempera extinderea epidemiei provocate de noul coronavirus.

Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.


Rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.

Documentul a fost semnat miercuri, când Grupul de Comunicare Strategică a raportat 328 de pacienți cu Covid-19 decedați în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr zilnic înregistrat în România de la izbucnirea pandemiei.

Numărul plasează România pe locul trei, la nivel global, la acest indicator, după Rusia (929 decese) și Mexic (790), conform worldometers.

Până la publicarea acestui material nu au fost incluse în baza de date decesele din mai multe state, inclusiv Marea Britanie, dar probabilitatea ca România să coboare este redusă, ținând cont de bilanțul zilelor anterioare.


Conform GCS, 202 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 14 pacienţi decedaţi nu au înregistrat comorbidităţi, iar pentru 15 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

Numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 14.569, dintre care 1.513 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 400 sunt minori, 377 fiind internați în secții și 23 la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 14.744 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV- 2 dintre care 264 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distribuția

65 de oraşe şi 313 comune depăşesc incidenţa de 6 cazuri la mia de locuitori

Incidenţa cazurilor de COVID, cumulată la 14 zile, este mai mare sau egală cu 6 la mia de locuitori în 65 de oraşe şi 313 comune, a informat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre cele 65 de oraşe cea mai mare incidenţă se înregistrează în:

  • Bragadiru (Ilfov) – 15,47
  • Voluntari (Ilfov) – 13,48
  • Popeşti-Leordeni (Ilfov) – 13,4
  • Videle (Teleorman) – 13,28
  • Măgurele (Ilfov) – 12,62
  • Otopeni (Ilfov) – 11,98
  • Horezu (Vâlcea) – 11,48
  • Timişoara (Timiş) – 10,27
  • Bucureşti – 10,92
  • Slănic (Prahova) – 10,9

Nu mai sunt paturi libere la ATI

Atât la nivel naţional, cât şi în Municipiul Bucureşti nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale grave care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2.

„În data de 6 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1.486 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. În Bucureşti sunt avizate de DSP 313 paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. De asemenea, la nivel naţional există o rezervă operaţională de 123 paturi ATI destinate pacienţilor de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale. (…) Atât la nivel naţional, cât şi în Municipiul Bucureşti nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2”, a anunțat GCS.

Valeriu Gheorghiță: Puţin probabil ca în 10-14 zile să se schimbe trendul

Această evoluție accelerată a epidemiei nu își va schimba curând trenul ascendent, a declarat miercuri preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă.

„Este puţin probabil ca în următoarele 10 – 14 zile să se schimbe trendul de evoluţie a numărului de cazuri. După două săptămâni încolo, posibil, într-adevăr, dacă vom fi mult mai implicaţi şi mai responsabili, să observăm o aplatizare”, a explicat el.

De asemenea, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a susţinut că România nu se află departe de a înregistra zilnic 20.000 de cazuri de infectări cu noul coronavirus.

„Dacă vom păstra acelaşi trend în care nu facem nimic, da, nu suntem departe de 20.000”, a spus Adriana Pistol.

Premierul, despre valul 4, în iulie: S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum

În iulie, când campania de vaccinare era deja eșuată, premierul declara că România nu ar trebui să se confrunte cu valul 4 al epidemiei, dacă oamenii se vaccinează:

„Dacă ne vaccinăm, nu ar trebui să avem niciun val patru. S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum. Singura soluţie este să ne vaccinăm. Nu mi se pare normal să mai închidem economia când avem aceste vaccinuri. Eu voi susţine ca economia să rămână deschisă, să nu mai avem niciun fel de restricţii, pentru că nu trebuie ca cei care s-au vaccinat să mai sufere.Trebuie să meargă înainte”.

În luna august, întrebat despre aglomerația de pe litoral în contextul pandemiei, premierul explica: „Eu sunt bucuros că românii să bucură de facilitățile turistice din România. (…) Avem vaccin, din punctul meu de vedere valul 4 nu se va justifică atâta timp cât avem vaccin”.

„Eu zic să avem încredere că vom lua cele mai bune măsuri. Au fost propuneri de foarte multe restricții și înainte de valul 3 și nu le-am luat și am trecut prin valul 3 mai bine decât alte țări care au impus restricții”, maia firma premierul Cîțu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: