marți

20 februarie, 2024

3 noiembrie, 2022

După ce Rezerva Federală (Fed) din SUA a operat a patra creștere consecutivă a ratei dobânzii cu 0,75 de puncte procentuale, pentru investitori a devenit clar că bătălia băncii centrale americane împotriva inflației persistente intră într-o nouă fază, scrie Financial Times.

În comunicatul în care a fost detaliată creșterea ratei fondurilor federale la un interval țintă de 3,75% până la 4%, conducerea Fed a dat indicii că se pregătește să ia piciorul de pe accelerație.

De acum înainte, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă va ține cont de cât de mult au crescut deja ratele în acest an, precum și de faptul că este nevoie de timp pentru ca astfel de creșteri să se filtreze în economia reală. Acest mesaj sugerează un ritm mai lent al creșterilor ratelor în viitor.


„În mod evident, sunt puțin mai încrezători în ceea ce privește nivelul actual al dobânzilor față de locul în care trebuie să ajungă și locul în care se aflau acum câteva săptămâni.”

Tim Duy, economist șef, SGH Macro Advisors

La conferința de presă susținută ulterior de președintele Fed, Jerome Powell (foto), acesta a avertizat că dobânzile vor fi mai mari decât se aștepta anterior – chiar dacă este nevoie de mai mult timp pentru a ajunge acolo, cu creșteri mai mici.

Dobânzile din SUA vor crește mai încet, dar mai mult

Dar, chiar dacă este pe cale să schimbe treptele de viteză, Powell a precizat că Fed rămâne hotărâtă să țină sub control inflația: „Avem ceva teren de acoperit aici și îl vom acoperi”. Discuțiile despre întreruperea totală a creșterii ratelor a fost „foarte prematură”, a adăugat el.

Torsten Slok, economist-șef la Apollo Global Management, a descris noul mesaj ca fiind „incredibil de complex”, dar investitorii păreau să înțeleagă ideea.


Ellen Zentner, economist șef la Morgan Stanley, a punctat că Powell a făcut „o treabă bună” de a pune bazele pentru creșteri mai mici ale ratelor, în timp ce a respins „percepția greșită” că Fed își relaxează abordarea. „Este mai sigur să încetinești ritmul ascensiunii și, de fapt, îți oferi o șansă mai mare de a ajunge la o rată de vârf mai mare”, a spus ea.

Economiștii se așteaptă la o recesiune mai profundă

Principala teamă a factorilor de decizie, a economiștilor și a participanților la piață este stabilitatea sistemului financiar pe fondul creșterii rapide a costurilor de împrumut și a creșterii economice lente, care ar putea expune „minele de teren”, a declarat Diana Amoa, director de investiții la Kirkoswald.

„Mișcarea într-un ritm mai lent va permite factorilor de decizie să fie mai receptivi la aceste lucruri și să calibreze ceea ce trebuie să facă într-un mod mult mai elegant”, a adăugat ea.

Un ritm mai lent al creșterii ratelor ar putea însemna că Fed evită o prăbușire neintenționată a pieței. Dar o rată terminală mai mare – împreună cu angajamentul de a menține politica monetară într-un punct în care constrânge economia pentru o perioadă prelungită – nu face decât să mărească probabilitatea unei scăderi mai accentuate, spun economiștii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: