Deficitul bugetar a urcat la 1,9% din PIB în iulie, în ușoară creștere față de luna precedentă, de 0,24 puncte procentuale, cu aproape un punct procentual mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
”Evoluția este explicată de creșterea veniturilor totale cu 0,97 puncte procentuale din PIB – influențată în principal de încasările din alte impozite pe bunuri și servicii, venituri nefiscale, impozit pe profit și TVA, în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat o cvasi-stagnare”, explică reprezentanții MFP.
Creșterea încasărilor la capitolele amintite este o consecință a creșterii inflației (care a dus la venituri suplimentare din TVA), dar și a creșterii profiturilor companiilor energetice, pe care statul le supraimpozitează (în contextul liberalizării pieței, nu a exploziei prețurilor ca urmare a efectelor războiului), iar de la unele își trage dividende.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 258,4 miliarde de lei în primele șapte luni ale anului 2022, cu 22,4% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut.
Facilitățile pentru angajații din agricultură și industria alimentară încep să tragă în jos încasările
Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,2%, sub evoluția fondului de salarii din economie, carea înregistrat un avans de circa 12, potrivit datelor MFP.
”Decelerarea dinamicii acestor încasări în luna iunie (la 5,4% – Fig.1) a fost influențată de extinderea în sectorul agricol și industria alimentară a facilității acordate salariaților din construcții (conform Legii nr. 135/2022)”, explică ministerul.
O evoluția similară s-a observat și în cazul contribuțiilor sociale. Contribuțiile de asigurări s-au ridicat la 79,9 miliarde de lei în primele șapte luni ale anului, în creștere cu 9,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Evoluția este inferioară evoluției fondului de salarii (Fig. 2), iar încetinirea dinamicii încasărilor din contribuții ”a fost influențată de extinderea în sectorul agricol și industria alimentară a facilității acordate salariaților din construcții (conform Legii nr. 135/2022), ca și în cazul impozitului pe salarii”, se arată în nota care însoțește datele privind execuția bugetară.
TVA, în ușoară scădere, ”în ritm” cu comerțul
Încasările nete din TVA au însumat 52,4 miliarde de lei în primele șapte luni, în creștere cu 22% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au fost de circa 16 miliarde de lei – cu 12.9% mai mult față de anu precedent.
”Dinamica veniturilor din TVA a fost influențată preponderent de evoluția favorabilă a bazei macroeconomice relevante”, explică reprezentanții MFP.
Statul a accelerat rambursările de TVA în iulie, însă veniturile brute au consemnat o ușoară scădere, evoluție în tandem cu cifra de afaceri din comerț, servicii și industrie.
Energia a continuat să fie un pilon de bază pentru buget
Alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au totalizat 10,2 miliarde de lei în primele șapte luni, înregistrând un avans semnificativ față de anul precedent (+7,9 miliarde de lei), preponderent pe seama încasărilor suplimentare din sectorul energetic.
Veniturile nefiscale au însumat 25,9 miliarde de lei în primele șapte luni din 2022, consemnând o creștere de 52,9% (an/an), susținută de ”avansul veniturilor din proprietate dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR”.
De asemenea, nivelul veniturilor nefiscale este determinat și de înregistrarea sumelor din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Avans modest al cheltuielilor de investiții
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 285,1 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 16,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele șapte luni ale anului 2022 au înregistrat o creștere cu 0,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 20,7% din PIB la 20,8% din PIB.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 26,4 miliarde de lei, în creștere cu 4,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 25,3 miliarde de lei.
Ponderea investițiilor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare a urcat la 57,1% din totalul cheltuielilor pentru investiții în timp ce cheltuielile de investiții din resurse interne au înregistrat o diminuare.
***