După șapte luni, deficitul bugetar a crescut la 2,43% din PIB (38,6 miliarde lei în termeni nominali). În aceeași perioadă a anului trecut, deficitul a fost de 1,89% din PIB (26,7 miliarde lei)
Adâncirea deficitului bugetar e cauzată de majorarea cheltuielilor într-un ritm accelerat de 15% ( la 327 miliarde lei), în timp ce veniturile bugetare au crescut cu doar 11,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (la 288,06 miliarde lei).
Pe partea de venituri, creșteri modeste s-au consemnat în cazul veniturilor fiscale din cauza diminuării încasărilor din redevențe pe fondul ieftinirii prețurilor energiei, în timp ce încasările din accize au stagnat. O contribuție la încetinirea creșterilor încasărilor la buget este dată de calmarea consumului final, taxele și accizele aferente consumului final fiind mai reduse decât se anticipa.
O creștere conjuncturală, cu care nu ve vom mai întâlni – impozitul pe dividendele scoase la repezeală
O evoluție mai bună au avut încasările din fondurile europene, impozitul pe salarii și venit, contribuții de asigurări, impozit pe profit și TVA, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor.
Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 23,86 mld lei: „consemnând o creştere de 22,3% (an/an), determinată de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (71,1%) şi impozitul pe veniturile din pensii (42,1%)”, arată Ministerul Finanțelor.
„Contribuţiile de asigurări au înregistrat 90,56 mld lei, în creştere cu 13,3% (an/an). Ca şi în cazul impozitului pe salarii, dinamica acestora s-a situat sub evoluţia fondului de salarii din economie, ca efect al extinderii în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii (…), respectiv neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariații care încasează salariul minim brut”, mai notează reprezentanţii Finanţelor.
Același efect negativ este menționat și în ceea ce privește contribuția la sănătate. Contribuțiile de asigurări au înregistrat 90,56 mld lei, în creștere cu 13,3% (an/an).
Cresc cheluilelile de personal
În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 326,66 mld lei au crescut în termeni nominali cu 14,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, se arată în nota care însoțește execuția bugetară.
Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele șapte luni ale anului 2023 au înregistrat o creștere cu 0,3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022, de la 20,2% din PIB la 20,5% din PIB.
Se remarcă o creștere cu bunurile și serviciile – cu un total de 42,40 mld lei, în creștere cu 11,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv
14,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent
Creșterea cheltuielilor de personal a însumat 74,55 mld lei, în creștere cu 9,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceasta se datorează majorărilor salariale efectuate pentru unele categorii de salariați printre care și cadrele didactice.
Cheltuielile cu dobânzile au urcat cu 14,4%, după primele 7 luni ale anului „în contextul unui apetit crescut al mediilor investiţionale interne şi externe pentru titlurile de stat, este asigurat deja 68,7% din necesarul brut de finanţare pentru anul 2023”, mai menţionează sursa citată.
Cheltuielile cu asistenţa socială, adică în cea mai mare parte pensiile, au fost de 112,99 mld lei în creştere cu 8,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Deficit bugetar de 5,5% din PIB la finele anului
Tot marți, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, prezent la discuții la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene, a declarat pentru prima dată oficial că ținta de deficit de 4,4% din PIB pentru anul 2023 nu poate fi atinsă și că va cere acceptarea unui deficit de 5,5% din PIB. Aceasta după ce vor fi adoptate măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare.
România se află în procedura de deficit excesiv, riscând, în cazul în care Comisia nu va aproba propunerile Guvernului de la București să sisteze acordarea fondurilor europene până la încadrarea în ținta de deficit.
***