luni

22 iulie, 2024

18 august, 2022

Ritmul de creștere al economiei României în trimestrul al doilea din 2022 a fost de peste trei ori mai rapid decât media UE, de 0,6% din PIB și al doilea cel mai rapid din rândul statelor membre, după cel consemnat de Țările de Jos, de 2,6% din PIB, reiese din datele Eurostat.

Creșterea economică a zonei euro a fost ceva mai puțin robustă în al doilea trimestru decât se așteptau analiștii, dar s-a menținut solidă, în vreme ce rata de ocupare a forței de muncă a continuat să crească.

PIB-ul celor 19 state din zona euro a înregistrat un avans de 0,6% în T2 2022 față de T1 2022, respectiv de 3,9% față de T2 2021. Creșterea economică din UE a fost similară, de 0,6% față de trimestrul anterior, respectiv 4% față de același trimestru al anului trecut.


„Acesta este încă un rezultat solid, care permit cifrelor privind evoluția PIB-ului să prezinte o imagine măgulitoare a dinamicii creșterii din semestrul întâi din 2022”, a declarat Ricardo Amaro, economist la Oxford Economics, potrivit Reuters.

Analiștii se așteaptă ca datele din T2 să fie ultimele cifre pozitive, înainte ca inflația tot mai mare și problemele de aprovizionare să genereze o ușoară recesiune la nivel european.

„Credem că creșterea va încetini în a doua jumătate a anului și în 2023, ultimele noastre previziuni anticipând o aproape stagnare în T3, urmată de o contracție modestă în T4 și aproape nicio creștere la începutul lui 2023”, a comentat Amaro.

Economia Germaniei a stagnat în T2

Asupra economiei europene planează efectele războiului din Ucraina, incertitudinea privind evoluția sa ducând la o scădere a încrederii consumatorilor și investitorilor. În plus, temerile cu privire la o eventuală întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești riscă să adâncească o potențială recesiune.


Creșterea din trimestrul al doilea a fost în principal rezultatul unei performanțe puternice a Italiei și Spaniei, care au crescut cu 1% și, respectiv, cu 1,1% față de trimestrul anterior, și a venit în ciuda stagnării activității celei mai mari economii a blocului, Germania.

Economia Germaniei a crescut cu 1,5% față de același trimestru din 2021, ritm semnificativ redus față de avansul de 3,6% din T1 2022, reiese din datele Eurostat.

O recesiune ”superficială”

Datele publicate de biroul de statistică al UE mai indică o creștere a ratei de ocupare a forței de muncă, de 0,3% față de T1, respectiv 2,4% față de T2 2022.

„Privind în perspectivă, ne îndoim că o recesiune în zona euro va provoca concedieri în masă…”, a declarat Jessica Hinds, economist la capital Economics.

„Ne așteptăm ca recesiunea să fie destul de superficială și de scurtă durată, iar activitatea să se redreseze până în trimestrul II al anului viitor. Ne așteptăm ca schemele de muncă pe durată redusă să amortizeze lovitura, în special în sectorul de producție al Germaniei, cel mai expus”, a spus ea.

***

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: