Ce este, până la urmă, deficitul structural

17 august, 2022

Produsul Intern Brut (PIB) al României a urcat cu 5,8%, în primul semestru din acest an față de perioada similară din 2021, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, arătând o creștere surprinzătoare, potrivit estimării semnal publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creșterea economică din Trimestrul 2 a fost de 2,1% față de trimestrul 1 și de 5,3% față de același trimestru din anul trecut.

Amploarea creșterii este surprinzătoare față de așteptările analiștilor și după evoluția unora dintre indicatorii economici.


INS încă nu a dat detalii sectoriale privind sursa acestei creșteri, în timp ce unii indicatori arată mai degrabă coborâri.

Producția industrială a scăzut cu aproape 5% în iunie față de luna mai 2022. Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut în termeni nominali  cu 3,4% în iunie față de luna mai 2022, iar  față de luna iunie 2021, a crescut cu 24,8%.

Ritmul construcțiilor a scăzut și nici consumul populației nu se mai susține, din cauza inflației, luna iunie indicând o coborâre față de luna anterioară.

O surpriză care contrazice și așteptările BNR

Banca Națională a României (BNR) se aștepta la o „cvasi-stagnare” în trimestrul 2 față de cel dintâi, cu perspectiva prelungirii în trimestrul 3. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se așteaptă la o creștere pe tot anul, cu 2 – 3%.


Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a îmbunătățit estimarea de creștere economică pentru 2022, de la 2,9% la 3,5%, dar a redus-o pentru 2023, de la 4,4% la 3,7%.

O creștere foarte puternică și neașteptată a fost și în primul trimestru de 5,1% comparativ cu T4 din 2021 și respectiv 6,4% față de T1 din 2021.

(Citește și: Mugur Isărescu: Prognoza mea pesimistă de creștere economică este de 2-3% din PIB”)

Totuși, banca centrală estimează că excedentul de cerere din economie, care reprezintă un factor inflaționist fundamental, va persista până în a doua jumătate a anului viitor.

Erste Group Research remarca vineri riscurile încetinirii economiei și chiar scăderea, ca urmare a involuției industriei prelucrătoare.

ING estima o creștere economică de abia 0,4% în al doilea trimestru din acest an comparativ cu cel dintâi, ca urmare a creșterii costului vieții, a dobânzilor și a abundenței de vești rele.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum nefiind revizuiţi semnificativ faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, publicată în 8 iulie 2022. Astfel, rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au rămas 105,1%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană”, spune INS.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: