miercuri

24 aprilie, 2024

18 august, 2022

Dacă datele privind evoluția PIB-ului din primul semestru nu vor fi revizuite semnificativ, economia României ar putea înregistra o creștere de circa 7% din PIB în 2022, chiar și în situația în care activitatea va stagna în a doua parte a anului, potrivit analiștilor BCR.

”Dacă nu luăm în calcul o revizuire semnificativă a datelor, chiar dacă economia stagnează în următoarele două trimestre, creșterea pe întreg anul ar putea fi de aproximativ 7,0%. Așteptăm publicarea seriei detaliate pe 7 septembrie pentru a modifica prognoza noastră de creștere economică de 5,1% pentru acest an”, se arată într-un raport de analiză transmis de departamentul de cercetare al BCR.

Produsul Intern Brut (PIB) al României a urcat cu 5,8%, în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă din 2021, atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier, potrivit estimării semnal publicată miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).


”Creșterea puternică din România este surprinzătoare, având în vedere că a urmat unei expansiuni de 5,1% trimestru la trimestru în T1 2022”, au notat și specialiștii capital Economics. Din calculele lor, PIB-ul României era la finele primul semestru cu 8,2% peste nivelul de dinainte de pandemie.

Creșterea a fost surprinzătoare, prognozele din piață fiind mai puțin optimiste. O medie calculată de Bloomberg pe baza unui sondaj realizat în rândul analiștilor prognoza o creștere economică de 2,7% în trimestrul al doilea față de T2 2021. Datele INS indică un avans de 5,3% față de același trimestru din anul anterior, respectiv o creștere de 2,1% față de primul trimestru din 2022.

”Datele cu frecvență ridicată nu indicau această creștere surprinzătoare, iar BNR se aștepta la o cvasi-stagnare a economiei în T2”, notează specialiștii BCR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se așteaptă ca România să înregistreze o creștere economică de 2%-3% în acest an, admițând că aceasta ar fi o prognoză ”pesimistă”.


”Nu vorbim de stagnarea creșterii în acest an. Probabil că undeva pe la 2-3% din PIB, spun eu, care sunt mai pesimist, dar s-ar putea să fie chiar mai mult”, a comentat guvernatorul, cu ocazia prezentării Raportului asupra inflației din august.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: