duminică

25 februarie, 2024

9 mai, 2022

Dolarul a urcat luni la cel mai ridicat nivel al ultimilor 20 de ani în raport cu principalele valute de la nivel mondial. Evoluția este o consecință a creșterii randamentelor titlurilor emise de Trezoreria SUA și a blocajelor din China, evenimente care i-au determinat pe investitori să se refugieze în moneda americană, potrivit Reuters.

Dolarul a depășit nivelul de 104,19 față de un coș al principalelor valute din lume, pentru prima dată din iulie 2002, extinzându-și avansul de circa 9% din acest an.

În România, cotația oficială anunțată de BNR a fost de 4,7013 lei/dolar, în ușoară creștere față de vineri, dar sub nivelul de marți sau miercuri.


Întărirea dolarului a survenit în contextul unor creșteri însemnate ale randamentelor titlurilor de stat americane. Costurile de împrumut pe zece ani ale administrației SUA au urcat la 3,18% luni, pentru prima dată din 2018, dublându-se practic în ultimele două luni.

Analiștii se așteaptă ca dobânzile din SUA la obligațiunile pe zece ani să atingă un vârf de 3,5% la jumătatea anului viitor, în contextul în care ritmul de întărire a politicii monetare anunțat de Rezerva Federală (Fed) este superior celor din Marea Britanie sau zona euro.

Investitorii se așteaptă ca Statele Unite să crească ratele dobânzilor cu încă 200 de puncte de bază până la sfârșitul anului, ducând ratele de referință la aproape 3%, în timp ce o creștere estimată de 92 de puncte de bază din partea BCE abia ar duce rata de referință din zona euro în teritoriul pozitiv.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: