joi

25 aprilie, 2024

18 aprilie, 2022

Inflația se menține la cote ridicate în Europa Centrală și de Sud-Est, războiul din Ucraina amplificând presiunile asupra prețurilor și ducând la o revizuire în sus a prognozelor pe termen scurt.

Pe lângă înăsprirea politicii monetare operată de băncile centrale din regiune, guvernele și-au intensificat intervențiile directe care vizează limitarea creșterilor de prețuri la produsele volatile din coșul de consum: alimentele și energia, notează economiștii Raiffeisen Research într-o analiză pe această temă.

”Amploarea creșterii inflației, care este în mare măsură un șoc pe partea ofertei pe care băncile centrale nu îl pot influența, a dus la intensificarea eforturilor guvernelor de a limita impactul prețurilor ridicate asupra economiei, și în special asupra gospodăriilor. Acest lucru este deosebit de important în Europa Centrală și de Sud-Est, unde ponderea consumului celor mai afectate categorii: alimente și energie, este mai mari comparativ cu Europa de Vest”, se arată în raportul citat.

Guvernele țintesc prețurile volatile: alimente și energie


Specialiștii Raiffeisen observă că deși cele mai mari presiuni inflaționiste se observă în Europa Centrală, ultimele luni au adus creșteri substanțiale de prețuri și în Europa de Sud-Est, antrenând nu doar creșteri de dobânzi-cheie, dar și intervenții din partea guvernelor.

Măsurile luate variază ca amploare și durată, ”denaturând astfel comparațiile între țări”. Analiștii avertizează totodată și asupra impactului anulării acestora: cu cât sunt mai substanțiale și mai de durată, cu atât acesta va fi mai însemnat (prin virtutea efectului de bază).

Din raportul Raiffeisen reiese că amploarea măsurilor adoptate de România în lupta cu inflația este printre cea mai scăzută din rândul economiilor cu care ne comparăm. Polonia pare să ia cele mai însemnate măsuri, însă specialiștii avertizează și asupra iminenței alegerilor de acolo, care ar putea influența deciziile în acest sens.

Alte măsuri:

  • Întârzierea liberalizării prețurilor la gaze pentru gospodării și IMM-uri (Polonia, Albania)
  • Măsuri/compensații/subvenții limitate care vizează gospodăriile vulnerabile (Cehia, Croația, Kosovo, Austria)
  • Plată unică pentru toate gospodăriile, sprijin pentru IMM-urile consumatoare de energie (Austria)
  • Fixarea marjelor la tranzacțiile cu produse petroliere (Croația)

Cele mai des întâlnite măsuri vizează ”limitarea prețurilor la energie electrică și gaze, țările CE/SEE având deja prețuri puternic reglementate și, prin urmare, fiind mai puțin afectate de efectul imediat al modificărilor de preț din piață, spre deosebire de Europa de Vest”, punctează analiștii.

Reducerile de taxe sunt în general cea mai utilizată măsură, produsele vizate fiind combustibilii, alimentele și îngrășămintele.

Piața îngrășămintelor s-a confruntat, de altfel, cu presiuni asupra prețurilor încă de anul trecut, pe fondul multiplelor distorsiuni, inclusiv a sancțiunilor la importurile din Belarus. Prin urmare, în afară de reducerile de taxe, în Polonia și Croația fermierii vor primi subvenții pentru a limita impactul prețurilor ridicate la îngrășăminte.

”Prognozele noastre privind evoluția inflației pentru anul acesta și pentru anul viitor rămân ridicate, cu riscuri în creștere, chiar dacă sunt probabile alte măsuri guvernamentale.”

Raiffeisen Research

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: