luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 mai, 2022

Stagflația nu este cel mai probabil scenariu economic pentru zona euro, chiar dacă războiul din Ucraina încetinește creșterea și accelerează inflația, este de părere președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, potrivit Bloomberg.

„Stagflația nu este scenariul nostru de referință în prezent”, a declarat Lagarde pentru ziarul sloven Delo, într-un interviu publicat sâmbătă.
„Cu toate că incertitudinea extraordinar de mare ar putea provoca o încetinire a creșterii economice însoțită de o inflație ridicată, situația actuală nu poate fi comparată cu cea din anii 1970.”

Bancherii centrali se confruntă cu forțe care trag în direcţii diferite, pe măsură ce invazia Rusiei împinge prețurile mai sus şi subminează încrederea în rândul companiilor și al consumatorilor. Oficialii BCE sunt încă hotărâți să continue cu normalizarea politicii monetare, mulți susținând posibilitatea unei prime majorări a dobânzilor în iulie.


Vineri, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a spus că factorii de decizie politică nu trebuie să aștepte prea mult pentru a face un astfel de pas, în timp ce membrul francez al Consiliului guvernatorilor BCE, Francois Villeroy de Galhau, a spus că ratele – în prezent la minus 0,5% – ar putea deveni pozitive în acest an.

Lagarde a reiterat că, pe baza datelor disponibile, achizițiile nete de active sunt de așteptat să se încheie „la începutul celui de-al treilea trimestru”.

Întrebată despre ratele dobânzilor, președintele BCE a spus că oficialii vor menține „toate opțiunile deschise” și vor progresa treptat.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: