Cei aproximativ 4,2 milioane de angajați din sectorul privat ar putea beneficia de vouchere de vacanță în sumă de 1.450 de lei acordate de stat, facilitate de care se bucură în prezent doar angajații din sectorul public, reiese dintr-un proiect de lege depus marți în Senat, de 130 de parlamentari ai coaliției de guvernare.
Efortul bugetar pentru acordarea acestor vouchere de vacanță salariaților din mediul privat a fost estimat la circa 6,1 miliarde de lei, dar inițiatorii consideră că peste jumătate se va reîntoarce la buget, sub formă de taxe și impozite.
Prin această măsură, statul încearcă să compenseze lipsa de atractivitate a turismului românesc precum și deficitele de miliardele de euro produse de industria HoReCa în ultimul deceniu, în ciuda facilităților acordate până acum. Ca și în cazul bugetarilor, tichetele de vacanță vor putea fi folosite numai în România.
(DOCUMENT/ Proiect de lege privind acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din mediul privat)
”Efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că circa 60-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferența se va regăsi în efectul economic generat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
O nouă ”gură de oxigen” pentru HoReCa
Inițiatorii atrag atenția asupra impactului pozitiv pe care inițiativa ar avea-o asupra sectorului turistic al României, de doar 2,9% din PIB, sub media UE de 4%, în condițiile în care potențialul este semnificativ mai ridicat.
(Citește și: ”Gabriel Biriș / Oligopolul tichetelor. O industrie și o sinecură de sute de milioane”)
Un alt motiv invocat îl reprezintă impactul pandemiei asupra industriei locale a ospitalității, cum ar fi scăderea numărului de angajați cu 9% în perioada 2019-2021.
”Impactul negativ asupra turismului a contribuit decisiv la desființarea a zeci de mii de locuri de muncă, la închiderea a numeroase unități de cazare, iar efectele s-au resimțit și în industriile pe orizontală”, se mai precizează în documentul citat.
Inițiatorii mai precizează că impactul voucherelor de vacanță acordate angajaților din sectorul public au fost o ”gură de oxigen” pentru industrie, multe afaceri reușind să rămână în viață datorită acestora.
(Citește și: ”Deficite de miliarde de euro produse de turismul românesc în contul curent, în ciuda facilităților de care se bucură de ani de zile”)
Angajații care au mai multe contracte individuale de muncă pot alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherele de vacanță, prevede inițiativa.
Angajatorii au obligația să depună până la 31 ianuarie lista salariaților, la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social.
”Angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu”, se mai arată în nota de fundamentare.
Vouchere din sectorul public – 15 miliarde de lei într-un deceniu
Poate cel mai semnificativ sprijin acordat de Guvernul sectorului ospitalității îl reprezintă voucherele de vacanță acordate bugetarilor, care pot fi folosite doar pe teritoriul României.
Guvernul a decis continuarea acestei facilități, atât în 2022, cât și în următorii trei. Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanță în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 miliarde de lei (echivalentul a 1,73 miliarde de euro).
Voucherele de vacanță se acordă începând cu 2017, impactul bugetar al acestora fiind de cel puțin 1,5 miliarde de lei anual. În 2021, Guvernul nu a acordat astfel de tichete de vacanță, însă a prelungit valabilitatea celor din 2020.
Rezultă astfel că valoarea voucherelor acordate de stat angajaților din sectorul public, într-un deceniu (2017-2026) este de aproximativ 15 miliarde de lei, echivalentul a aproape 1% din PIB.
HoReCa, singurele servicii care generează deficit: 2,6 mld. euro numai în 2022
Industria ospitalității se numără, alături de construcții și mai nou industria alimentară, printre cele mai privilegiate ramuri economice din punct de vedere fiscal. De-a lungul ultimilor ani, aceasta a beneficiat de numeroase fiscalități, cele mai multe fiind eliminate abia începând cu acest an (impozitul specific, cote diferențiate de TVA etc).
Rezultatele acestor stimulente au fost limitate. Datele oficiale arată că turismul continuă să producă deficit de cont curent – cheltuielile turiștilor străini atrași fiind semnificativ mai reduse decât cele ale românilor care pleacă în vacanță peste hotare.
În 2022, odată cu ridicarea tuturor restricțiilor de călătorie, turismul a generat un deficit de 2,6 miliarde de euro în balanța de plăți a României, fiind singurul serviciu cu un rezultat negativ (transporturile și IT&C au avut excedent de 5,3 miliarde de euro fiecare), potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR).
Nivelul este similar celui de dinainte de pandemie. În 2019, turismul genera un deficit de cont curent de 2,1 miliarde de euro.
***
Un răspuns
Asa puneti problema de parca serviciile HOreca sunt cele mai neperformante din Romania. Uitati sa spuneti ca reclama turistica a locurilor din Romania in media locala este inexistenta ca si cea peste hotare. Ca nu exista programe de revitalizare a turismului balneoclimateric, sau a celui cultural. Toti aveti senzatia ca turismul romanesc inseamna doar litoral si asta e gresit. Cand ati vorbit ultima oara cu un specialist horeca implicat activ in activitatea asta ? Niciodata. Ia intreba-ti-ma pe mine sa va spun cum stau lucrurile sa vedeti ca sunt mult diferite de ce va imaginati dumneavoastra.