miercuri

17 aprilie, 2024

13 aprilie, 2021

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) solicită Guvernului României un salariu minim mai ridicat, acompaniat de unele facilități fiscale pe modelul celor acordate sectorului de construcții.
De asemenea, patronatele HORECA cer desprinderea acestei industrii de rata incidenței Covid-19, începând cu 1 iunie 2021, ceea ce ar însemna ca restauranteleși hotelurile să funcționeze normal, indiferent de evoluția epidemiei de coronavirus.

Patronatele consideră că activitatea lor nu va duce la răspândirea virusului SARS-CoV-2, întrucât până la acea dată vor fi deja imunizați peste 90% din salariații din domeniu, iar campania națională va depăși pragul de cinci milioane de persoane vaccinate.

”Solicităm guvernului să analizeze posibilitatea scoaterii sectorului HORECA de sub incidența numărului de infectări la mia de locuitori, principala nevoie şi dorinţă a întregului sector”, a declarat Corina Macri, președintele Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO), citat într-un comunicat al organizației.


De menționat că industria HORECA beneficiază la ora actuală – și fără avantajele fiscale pe care tocmai le cere –  de unele din cele mai mari facilități, care s-au acumulat în ultimii ani:

  • -, TVA de 5%
  • -, imporzit specific (număr de mese, de paturi etc) în loc de impozit pe profit
  • -, Vauchere de sute de milioane de lei anual acordate de stat bugetarilor pentru a fi cheltuite în HORECA

Noile facilități solicitate Guvernului de către FIO:

  • Introducerea unei facilități fiscale pe salarizare și creșterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcții, pentru HORECA.  Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii propune introducerea unui plafon de 3.000-3.500 de lei și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă, similare cu scutirile acordate în sectorul de construcții, pentru o perioadă de cinci ani. Această măsură va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să rămână în țară, cât și eliminarea muncii la gri, menționează comunicatul. Măsura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătățirea calității actului de turism și alimentație publică, permițând societăților din sector să fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate.
  • Reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 și 2022 și reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%. Având în vedere că activitatea este mult redusă și că redeschiderea va fi extrem de dificilă, lupta industriei este acum pentru supraviețuire și păstrarea forței de muncă. Astfel, orice fel de ajutor va constitui un sprijin major pentru ca industria Horeca să poate rămâne la linia de plutire.
  • Decuplarea domeniului HORECA de la rata incidenței cazurilor Covid-19, întrucât nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură̆ între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, majoritatea îmbolnăvirilor fiind generate de mediul profesional sau familial.
  • Găsirea unor soluții de funcționare a industriei ospitalității în condiții de carantină și stare de alertă la fel ca hotelurile, magazinele alimentare, de bricolaj, supermarket-uri, mall-uri.
  • Un program de funcționare restrâns în interiorul locațiilor și pe terase, grad de ocupare al meselor 50%, număr maxim de ocupanți la masă de 6 persoane etc.
  • Elaborarea unui ghid strict de condiții de funcționare pe perioada pandemiei, ghid pe care se obligă să îl aducă la cunoștința actorilor din domeniul Horeca, cu recomandare fermă de a-l respecta, nerespectarea lui impunând măsuri drastice financiare sau chiar suspendarea activității.
  • Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în campul muncii cat si posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent. Măsura susținerii a 41,5% din salariul brut a acelor angajați reactivați din șomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. Pentru susținerea sectorului această măsură ar trebui continuată, alături de restul măsurilor deja aprobate. Totodată, având în vedere că există societăți cu mai multe puncte de lucru, în mai multe localități, toate fiind supuse unor restricții specifice, este necesară aprobarea utilizării facilităților pentru angajați simultan.
  • Rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2 și remedierea situației aferente Măsurii 3.
  • Amânarea ratelor la credite precum și regândirea procesului de eșalonare a datoriilor provenite din taxe și impozite. Reluarea discuțiilor cu sistemul bancar, a moratoriului public valabil până la 31.12.2020, și amânarea ratelor la credit pentru firmele din această industrie, până la relaxarea economiei și repornirea acestui sector, fără dată limită, până la declararea finalului pandemiei.
  • Suspendarea executărilor silite pentru cei afectați de aceste restricții pentru anul 2021.

(Citiți și: „Litoralul românesc – doar 3,5% din turiști sunt străini: Efectul voucherelor de vacanță, dar și al lipsei dotărilor turistice și promovării”)

Din cele șapte organizații membre fac parte peste 1.000 de antreprenori din ospitalitate. Acest sector de activitate era format, anterior pandemiei Covid-19, din peste 40.000 de jucători, conform federației: 18.000 unități de alimentație publică, 23.000 unități mixte de cazare și alimentație publică, aproximativ 500 agenții de turism și numeroși ghizi locali care au ca scop promovarea punctuală a fiecărei destinații turistice, universitare sau de business.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) susține și oferă suport oricărui grup de antreprenori care își dorește să pornească un patronat local. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) invită sub umbrela sa asociațiile deja create sau în curs de înființare la nivel local care doresc acțiune directă, constantă și relevantă pentru interesul comun al antreprenorilor din industria ospitalității.

Facilități de care HORECA beneficiază deja

  • Vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei anual, pentru fiecare angajat la stat.
  • Eliminarea impozitului pe profit pentru HoReCa și înlocuirea sa cu un impozit specific, au creat distorsiuni în piață. Această măsu­ră a vizat doar hotelurile și restaurantele mari, cu cifre de afaceri peste un milion de euro, restul fiind supuse impozitului pe venitul microîntreprinderilor. Valoarea maximă la care poate ajunge acest impozit este însă una derizorie, de circa 73.000 de lei, potrivit calculelor lui Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate.
  • Scutirea de impozit pe sa­lariu a angajaților sezonieri.
  • Reducerea TVA de la 19% la 9%, inclusiv pentru băuturi și alimente.
  • Reducerea TVA de la 9% la 5% pentru mâncarea și băuturile nealcoolice servite în restaurante (nu însă și pentru cele livrate la domiciliu).

(Citiți și: „Cercul vicios: facilitățile fiscale din anii buni vs. ajutoarele acordate companiilor în anii de criză”)

Cum funcționează salariul minim și scutirile aferente din construcții

Angajații din domeniul construcțiilor beneficiază de un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei și beneficiază de următoarele scutiri de la plata impozitelor:

  • de la impozitul pe venit, de 10%
  • de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10%
  • de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25% (corespunzătoare contribuțiilor la fondurile de pensii administrate privat, care nu se mai plătesc în cazul lor)
  • angajatorul plătește o contribuție asiguratorie pentru muncă redusă cu 85% din valoarea ei, de la 2,25% la 0,337% din salariul brut.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: