În afară de impozitul pe venit, salariații din România și persoanele care realizează venituri din diverse surse trebuie să plătească și contribuțiile sociale obligatorii. În acest articol detaliem care este diferența dintre CAS și CASS deoarece de multe ori cele două tipuri de contribuții sunt confundate.
Ce înseamnă CAS și CASS
Pe scurt, în vreme ce acronimul CAS vine de la „contribuția de asigurări sociale”, CASS se referă la „contribuția de asigurări sociale de sănătate”. CAS, care mai este numită și „contribuția la pensie”, are rolul de a crea un sistem de protecție socială pentru contribuabili, astfel încât aceștia să poată beneficia de pensie după ieșirea din câmpul muncii.
În ceea ce privește CASS, această contribuție are scopul de a-i asigura pe contribuabili în sistemul public de sănătate, astfel încât ei să poată beneficia de servicii medicale gratuite atunci când au probleme de sănătate.
Cum se calculează CAS și CASS
Salariații din România, precum și persoanele care obțin venituri independente ori din diferite surse, au obligația de a plăti CAS și CASS. Înțelegem mai bine care este diferența dintre CAS și CASS dacă vom consulta Codul fiscal.
Astfel, dincolo de faptul că cele două contribuții le oferă angajaților acces la beneficii diferite, o altă diferență dintre CAS și CASS constă în procentul propriu-zis datorat statului (cota de contribuție). În cazul CAS aceasta este de 25% din salariul brut, în timp ce CASS este de 10%.
Diferența dintre CAS și CASS – cum se calculează CAS
Pentru cea mai mare parte a contribuabililor, cota de contribuție de asigurări sociale (CAS) este de 25% din salariul brut (Codul fiscal prevede că baza lunară de calcul al CAS o reprezintă câștigul brut realizat din salarii și venituri asimilate salariilor). De exemplu, dacă un angajat are un salariu de 17.000 de lei brut, el va plăti o contribuție lunară la pensie de 4.250 de lei.
Dacă în cazul salariaților angajați cu contract de muncă CAS este egal cu 25% din venitul brut, în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din diferite surse (activități independente precum cele agricole, drepturi de autor etc), contribuția la pensie se calculează în alt mod.
Diferența dintre CAS și CASS – exemple de calcul pentru venituri independente
Persoanele respective sunt obligate să plăteasă CAS doar dacă veniturile depășesc nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, adică 44.400 de lei (3.700 x 12).
Dacă pe parcursul unui an o persoană a obținut venituri de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, atunci ea va plăti CAS la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară. În schimb, dacă a obținut într-un an venituri cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară, atunci va plăti CAS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară.
Spre exemplu, contribuabilul care a obținut într-un an venituri egale cu 22 de salarii minime brute pe țară, adică 81.400 de lei (3.700 x 22) va plăti CAS la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, adică 11.100 lei (25% din 44.400 de lei). Aceeași sumă va fi plătită și de persoana care a obținut într-un an venituri din activități independente egale cu 13 salarii minime brute pe țară, de pildă.
În schimb, dacă un contribuabil a obținut într-un an venituri din drepturi de proprietate intelectuală și / sau din activități independente egale cu 26 de salarii minime brute pe țară, adică 96.200 de lei (3.700 x 26), va avea de plătit o contribuție CAS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 22.200 de lei (25% din 88.800 de lei).
Cum se calculează CASS
Revenind la diferența dintre CAS și CASS, pentru cea mai mare parte a contribuabililor cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate (CASS) este de 10% din salariul brut. Acești bani ajung în Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Precum în cazul CAS, și cota de contribuție pentru CASS se aplică venitului brut. În cazul exemplului prezentat la începutul articolului, angajatul cu un salariu brut de 17.000 de lei datorează o contribuție CASS de 1.700 de lei în fiecare lună.
Diferența dintre CAS și CASS în cazul veniturilor din diverse alte surse
O altă diferență dintre CAS și CASS este că, în vreme ce doar persoanele care obțin venituri din activități independente și/sau drepturi de proprietate intelectuală trebuie să plătească CAS, contribuția CASS este obligatorie și pentru multe alte tipuri de venituri, inclusiv venituri din chirii, din investiții, din dividende sau din dobânzi.
Precum în cazul CAS, contribuabilii care depășesc un anumit plafon trebuie să plătească contribuția la sănătate. Dacă în cazul CAS plafonul este stabilit la 12 salarii minime brute pe țară, în cazul CASS acesta este de 6 salarii minime brute pe țără. Prin urmare, cei care nu depășesc suma de 22.200 de lei (3.700 x 6) într-un an nu trebuie să plătească contribuția la sănătate.
Cei care obțin venituri cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară și 12 salarii minime brute pe țară trebuie să plătească CASS la nivelul a 6 salarii minime brute. De exemplu, dacă persoana a obținut venituri egale cu 10 salarii minime brute pe țară (37.000 de lei), atunci va plăti la sănătate 2.200 de lei (10% din 6 salarii minime brute).
Diferența dintre CAS și CASS – cum se calculează CASS
Dacă a obținut venituri cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe ţară, dar mai mici de 24 de salarii minime brute pe ţară, persoana va plăti CASS la nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară. De pildă, dacă a avut într-un an venituri de 74.000 de lei (3.700 x 20), va plăti CASS de 4.440 de lei (10% din 12 salarii minime brute).
Iar cei care obțin venituri de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară vor plăti o contribuție CASS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, indiferent cât de mult depășesc nivelul de 24 de salarii. De exemplu, și dacă obțin într-un an venituri egale cu 25 de salarii minime brute (92.500 de lei) sau cu 50 de salarii minime brute (185.000 de lei), vor plăti aceeași contribuție la sănătate, adică 8.880 de lei (10% din 24 de salarii minime brute).
Foto: wir_sind_klein / fernandozhiminaicela / pixabay.com
Dacă acest articol despre diferența dintre CAS și CASS vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Plata CAS venituri din chirii. Ce obligații de plată ai
Plata CASS pentru drepturi de autor. Ghid simplu cu 4 exemple
Plata CASS pentru venituri din alte surse. Ghid cu 4 exemple
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple