marți

16 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2022

Datele semnal publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), a unei creșteri economice de 1,3% în trimestrul al treilea din 2022, față de T2 2022, creștere care corespunde unui avans anual de 4% din PIB, au fost semnificativ mai bune decât se așteptau analiștii, care anticipau o contracție a PIB-ului.

Deruta analiștilor apare și în contextul în care INS a revizuit puternic datele de evoluție a PIB pe T1 și pe T2, rezultând o ”redistribuire” a creșterii care a orins și trimestrul 3.

”Citirea trimestrială a bătut, pentru al treilea trimestru la rând, cu o marjă semnificativă, atât consensul Bloomberg, cât și estimarea noastră, care prevedeau o contracție trimestrială de -1,5% trimestru la trimestru și, respectiv, -0,5%. Consensul pentru creșterea anuală a PIB-ului nu are practic nicio relevanță, având în vedere revizuirile mari ale datelor începând cu primul trimestru din 2020”, punctează Ciprian Dascălu, economist șef BNR, într-o notă transmisă investitorilor.


Pe baza noului set de date istorice pentru PIB-ul României și încorporând noi previziuni de creștere a PIB-ului pentru zona euro pentru 2023 (-0,1% consens Bloomberg vs +0,9% prognoza BCE din septembrie), analiștii BCR și-au revizuit proiecția de creștere a PIB-ului pentru 2023 pentru România la 2,1% de la 2,7% estimarea anterioară.

(Citiți și: ”Date semnal: Creștere economică de 4,7% din PIB în T3, revizuiri ample ale datelor din prima jumătate a anului”)

Graficul de mai jos ilustrează revizuirile semnificative operate de Statistică.

Datele PIB nu se potrivesc cu ceilalți indicatori privind evoluția activității economice

”Creșterea secvențială din al treilea trimestru este din nou în contradicție cu datele de înaltă frecvență, atât hard cât și soft. Producția industriala s-a contractat cu 1,5% t/t, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,9% t/t, ân timp ce lucrările de construcții au crescut cu 3,3% în primele doua luni ale trimestrului III față de trimestrul II. Indicele Sentimentului Economic a scăzut la 101,5 în T222 de la 102,3 în T222”, avertizează ei.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru T3 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a datelor privind PIB-ul din 12 octombrie 2022, anunță INS. Astfel:

  • rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%;
  • rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%.

”Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut s-a modificat în urma actualizării cu ultima versiune a programului JDemetra 2.2.3, a modificării modelului, a numărului de regresori folosiți, a revizuirii seriei brute și a numărului de observații disponibile în conformitate cu recomandările privind practicile europene în contextul tratării efectelor de criză a pandemiei COVID – 19”, au explicat reprezentanții INS.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: