luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 noiembrie, 2022

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere de 4,7% în trimestrul al treilea din 2022 față de aceeași perioadă din 2021, reiese din datele semnal publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), în urma cărora au fost operate ample revizuiri la cifrele din prima jumătate a anului. În T3 s-a înregistrat o creștere de 1,3% față de trimestrul precedent.

Demnă de remarcat e revizuirea amplă a datelor din prima jumătate a anului: noile date configurează o repartiție mai uniformă a creșterii PIB de-a lungul anului și au ca rezultat o creștere în T3 datorată efectului de bază produs de noile date.

”Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creștere față de trimestrul III din anul 2021 cu 4,0% pe seria brută și cu 4,7% pe seria ajustată sezonier”, se arată în comunicatul INS.


Față de trimestrul precedent, PIB-ul în T3 a înregistrat un avans de 1,3%.

Prin urmare, în primele nouă luni din 2022, România a înregistrat o creștere economică de 5% serie brută, respectiv 4,3% serie ajustată sezonier.

Ample revizuiri ale datelor din primul semestru

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru T3 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a datelor privind PIB-ul din 12 octombrie 2022, anunță INS. Astfel:

  • rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%;
  • rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%.


”Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut s-a modificat în urma actualizării cu ultima versiune a programului JDemetra 2.2.3, a modificării modelului, a numărului de regresori folosiți, a revizuirii seriei brute și a numărului de observații disponibile în conformitate cu recomandările privind practicile europene în contextul tratării efectelor de criză a pandemiei COVID – 19”, mai explică reprezentanții INS.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: