vineri

26 aprilie, 2024

14 noiembrie, 2022

Producția industrială atât în zona euro, cât și la nivelul întregului bloc comunitar, a înregistrat un avans de doar 0,9% în septembrie față de luna anterioară, după ce în august acest indicator a crescut cu 2% în zona euro, respectiv cu 1,5% la nivelul UE, arată datele comunicate, luni, de Eurostat.

Cele mai multe state membre au înregistrat un declin al producției industriale în luna septembrie față de luna precedentă, cele mai mari scăderi fiind raportate de Lituania (-8,2%), Grecia (- 4,5%) şi Estonia (-3,6%). Alte scăderi au fost înregistrate de Slovenia (-2,6%), Portugalia (-2,5%), Austria (-2,1%), Italia (-1,8%), Bulgaria (-1,7%).

Producție industrială în scădere au fost raportate și în cazul Franței (-0,7%) sau al României (-0,5%).


Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar a reușit, după două luni consecutive de scăderi, să treacă în zona pozitivă, cu un avans de doar 0,8% în septembrie față de luna august 2022.

Cele mai importante creşteri în septembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Irlanda (11,9%), Belgia (7,1%), Ungaria şi Ţările de Jos (ambele cu 1,6%).

Industria energetică și-a continuat declinul

Majorarea producţiei industriale în UE s-a datorat în special unei creşteri cu 3,1% a producţiei de bunuri de folosinţă imediată, și avansului de 1,7% înregistrat la producţia de bunuri de capital.

În același timp, producţia de bunuri intermediare şi cea de bunuri de folosinţă îndelungată au scăzut cu 0,6%, iar producţia de energie cu 2%.


Scăderea de 2% a producția industriale din sectorul energetic din septembrie vine după ce în luna august a fost înregistrat un declin de 1,2%.

De altfel, producția industrială din energie a scăzut în septembrie și față de aceeași lună a anului trecut în UE, cu 2,8%, iar în zona euro, cu 3%, conform datelor Eurostat.

Pe minus a fost și producția industrială de bunuri intermediare, care a scăzut cu 2,1% în zona euro și cu 1,4% la nivelul blocului comunitar.

Cu toate acestea, producția industrială, în ritm anual, atât la nivelul UE, cât și în zona euro a crescut în septembrie 2022 față de aceeași lună a anului trecut cu 5,7%, respectiv cu 4,9%.

Majorarea producţiei industriale în UE s-a datorat în special unei creşteri cu 14,3% a producţiei de bunuri de capital, cu 8,4% a producţiei de bunuri de folosinţă imediată, cu 1,8% a producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată.

România, cel mai mic avans

Statele membre cu cel mai puternic ritm de creştere a producţiei industriale au fost Irlanda (31%), Danemarca (19%) şi Malta (14,2%).

În schimb, cel mai modest avans al producţiei industriale a fost înregistrat în Luxemburg (0,5%) şi România, unde producţia industrială a crescut cu 0,6% în septembrie, după o contracţie de 1,6% luna precedentă.

Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Estonia (- 7,5%), Letonia (- 3,7%) şi Slovacia (-1,9%).

În Germania, producția industrială a avansat în septemebrie cu 3,6% în ritm anual, în timp ce Franța a înregistrata o creștere mai mică, de 2,1%.

Așa cum se poate observa și din imaginea de mai sus, statele din Europa de Sud-Est au înregistrat creșteri importante față de România: Ungaria (11,7%) , Bulgaria (11%) și Polonia (10%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: