vineri

29 martie, 2024

20 septembrie, 2022

Datoria publică a României a urcat în iulie la 48,8% din PIB, de la 48,3% din PIB cu o lună înainte, reiese din datele publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Mai exact, datoria guvernamentală s-a cifrat, în iulie, la 628,39 miliarde lei, faţă de 621,83 miliarde de lei în iunie şi 577,14 miliarde de lei (48,8% din PIB) la finalul anului trecut.

Datoria pe termen mediu şi lung a crescut, în iulie, cu 6,1 miliarde lei, ajungând la 606,91 miliarde lei.


În același timp, datoria pe termen scurt a ajuns crescut la 21,47 miliarde lei în iulie.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 518,18 miliarde lei, era reprezentată de titluri de stat, în timp ce împrumuturile se cifrau la 98,34 miliarde lei.

(Citiți și: „Datoria publică a urcat din nou la pragul critic de 50% din PIB„)

Datoria administraţiei publice centrale se ridica, la sfârşitul lui iulie, la 611,34 miliarde lei, în creștere cu 51 miliarde de lei, față de nivelul raportat la finele anului trecut.

Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în euro (282,85 miliarde de lei, echivalent) şi în lei (269,57 miliarde de lei).


Datoria administraţiei publice locale se cifra la 17,05 miliarde de lei, din care 17,03 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Statul român trebuie să împrumute în acest an 145,9 miliarde de lei pentru a finanța deficitul bugetar prognozat și pentru a rostogoli creditele care ajung la scadență.

În primele două luni ale acestui an datoria guvernamentala s-a situat peste 50% din PIB, prag care impune luarea unor decizii de corecție. În luna martie, a scăzut sub acest prag după ce INS a reevaluat estimările privind evoluția PIB.

În luna aprilie, datoria publică se situa la 49,2%, iar în luna mai a atins din nou pragul de 50%.

Depășirea bornei de 50% din PIB datorie publică atrage după sine o serie de consecințe, după cum reiese din Legea responsabilității fiscal-bugetare:

Mai exact, dacă aceasta se situează peste 50% din PIB, dar sub 55% din PIB:

  • Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;
  • programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;
  • măsurile cuprinse în program se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică.

O analiză recentă a Comisiei Europene avertiza că datoria publică a României ar putea crește semnificativ în următorul deceniu, până la un nivel de 73% din PIB în 2032.

”Această traiectorie a datoriei este sensibilă la posibile șocuri asupra indicatorilor fiscali, macroeconomici și financiari”, avertizează Comisia.

Prognoza CE mai prevede și o creștere treptată a necesarului de finanțare al României către nivelul de 15% din PIB (față de circa 10% în prezent).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: