sâmbătă

27 aprilie, 2024

piata muncii sua

11 octombrie, 2021

Ritmul de creștere al numărului de noi locuri de muncă din SUA a încetinit pentru a doua lună consecutiv în septembrie, ridicând temeri cu privire la modul în care va reacționa Rezerva Federală (Fed), scrie Financial Times.

Fed se pregătește să reducă generoasele stimulente monetare implementate în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, însă nu poate demara acest proces decât în situația în care revenirea economică este suficient de puternică. Un important factor perturbator îl reprezintă criza materiilor prime de la nivel global.

”Observăm că problemele de aprovizionare se mențin mai accentuate decât ne așteptam”, a explicat Sarah House, senior economist la Wells Fargo, adăugând că și varianta Delta afectează revenirea pieței muncii.


În luna septembrie pe piața muncii din SUA au fost create 194 de mii de noi joburi, în scădere față de 366 de mii în august, respectiv peste un milion în iulie, reiese din datele Departamentului Muncii.

Pe de altă parte, solicitările noi de ajutor de șomaj au scăzut în septembrie la 326 de mii. De asemenea, numărul total al beneficiarilor de ajutor de șomaj a scăzut la 2,7 milioane, cu aproape o sută de mii de persoane.

Septembrie a fost a noua lună consecutivă de creștere a angajărilor din economia americană, chiar dacă evoluția a fost sub estimările analiștilor care se așteptau ca prima economie a lumii să fi generat jumătate de noi locuri de muncă luna trecută.

Datele agregate arată că în trimestru al treilea au fost create 1,6 milioane de joburi, ușor sub cifra din T2, de 1,7 milioane.


Piața muncii din SUA numără cu circa cinci milioane de angajați în minus față de începutul anului trecut.

Rezerva Federală a menținut la sfârșitul lunii septembrie principalele stimulente monetare (dobânzile-cheie reduse și programul de relaxare cantitativă), dar a semnalat o intenție clară de a le reduce încă din acest an.

Fed achiziționează lunar, pentru susținerea economiei americane, titluri de trezorerie și obligațiuni ipotecare în valoare de cel puțin 120 de miliarde de dolari (quantitative easing – QE). Acest program de relaxare cantitativă ar fi trebuit implementat până la sfârșitul acestul an, urmând ca din 2022 achizițiile să scadă până spre zero la sfârșitul anului.

Economiștii se așteaptă ca acest lucru să se întâmple mai repede, din cauza presiunilor inflaționiste.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: