Fed va anunța în noiembrie reducerea programului QE
miercuri

27 octombrie, 2021

Fed va anunța în noiembrie reducerea programului QE. Dobânzile ar putea crește din 2022

23 septembrie, 2021

Rezerva Federală nu a modificat miercuri politica monetară din Statele Unite, dar a semnalat o intenție clară de a reduce din stimulentele monetare începând din acest an.

Fed achiziționează lunar, pentru susținerea economiei americane, titluri de trezorerie și obligațiuni ipotecare în valoare de cel puțin 120 de miliarde de dolari (quantitative easing – QE). Acest program de relaxare cantitativă ar fi trebuit implementat până la sfârșitul acestul an, urmând ca din 2022 achizițiile să scadă până spre zero la sfârșitul anului. Economiștii se așteaptă ca acest lucru să se întâmple mai repede, din cauza presiunilor inflaționiste.

”Reducerea graduală a programului QE va fi anunțată în noiembrie, oficialii Fed având intenția de a opera o majorare de dobânzi în 2022”, au transmis economiștii băncii ING, care se așteaptă ca achizițiile de titluri de stat să fie reduce începând cu sfârșitul acestui an.


Ei punctează presiunile inflaționiste în creștere. Prețurile de consum în SUA au continuat să crească în iulie, pe fondul problemelor din lanțul de aprovizionare şi al majorării cererii, în urma redresării economiei, sever afectată de pandemia de COVID-19. În iulie, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,3%, după o expansiune de 0,5% în iunie. Comparativ cu iulie 2020, indicele prețurilor de consum a urcat cu 3,6%, cel mai semnificativ avans după 1991.

”Credem în continuare că inflația va fi mai persistentă decât se așteaptă Fed, din cauza tensiunilor de pe lanțurile de aprovizionare, a deficitelor de pe piața forței de muncă și a blocajelor de producție. Aceste tensiuni nu se vor disipa semnificativ până la sfârșitul anului, fiind posibil să persiste și în 2022”, notează specialiștii băncii olandeze, într-o notă transmisă investitorilor.

Ei anticipează o primă majorare a dobânzilor în septembrie 2022 și o a doua încă din decembrie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Majoritatea economiștilor se așteaptă ca Fed să anunțe oficial la următoarea sa reuniune din noiembrie că va începe reducerea achizițiilor de titluri de trezorerie în decembrie cu zece miliarde de dolari pe lună și achizițiile de obligațiuni ipotecare cu cinci miliarde de dolari.


În cele mai recente prognoze, Fed se așteaptă ca economia SUA să înregistreze o creștere de 5,9% anul acesta (față de un avans de 7% previzionat în iunie), în timp ce inflația ar urma să ajungă la 4,2% până la finalul acestui an. Ținta de inflația pentru 2022 a fost majorată de la 2,1% la 2,2%.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr