miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2021

Congresmanii americani vor vota săptămâna aceasta, în Camera Reprezentanților, aprobarea unui uriaş plan de investiţii în infrastructură, în valoare de 1.200 de miliarde de dolari.

Parlamentarii americani au, la întoarcerea din vacanţă, o săptămână încărcată, cu trei proiecte de lege cruciale pentru preşedintele Joe Biden:

  • un proiect de 1.200 de miliarde de dolari investiţii în infrastructură
  • reforme sociale pentru colosala sumă de 3.500 de miliarde de dolari
  • o lege de finanţare pentru a evita „shutdown”, blocajul serviciilor federale americane.

Susţinut atât de democraţi, cât şi de republicani, primul dosar, privind infrastructura, a fost aprobat de Senat în august şi Nancy Pelosi a promis să-l supună la vot în Camera Reprezentanţilor „cel mai târziu la 27 septembrie”, adică luni, scrie AFP, preluată de Agerpres.


Întrebată duminică la canalul ABC despre acest proiect de lege, ea a dat asigurări că va fi aprobat „săptămâna aceasta”.

„Niciodată nu supun la vot o lege dacă nu am suficiente voturi”, a subliniat ea, recunoscând unele diviziuni în tabăra democraţilor, a cărei aripă stângă cere să voteze mai întâi asupra vastului proiect de reforme sociale, temându-se că „moderaţii” vor refuza să susţină această componentă foarte costisitoare odată ce vor fi obţinut banii pentru infrastructură.

Valoarea proiectului de reformă, va fi probabil revizuită în jos, a avertizat şefa democraţilor. „Este evident”, a spus ea. „Să nu vorbim despre cifre şi dolari, să vorbim despre valori”, a insistat Nancy Pelosi.

Duminică, preşedintele Joe Biden le-a spus jurnaliştilor că este „optimist” să vadă agenda aprobată, considerând că procesul va „dura aproape toată săptămâna”.


Republicanii se opun cu înverşunare acestui proiect numit „Build Back Better” de Joe Biden, considerând cheltuielile „iresponsabile”. Pentru a ocoli puterea de blocaj a republicanilor în Senat, democraţii au ales o cale parlamentară specială care le va permite să adopte acest text numai cu majoritatea lor restrânsă (50 de senatori din 100 plus votul vicepreşedintei Kamala Harris).

Dar blocul democrat este încă departe de un acord în jurul unui text final, centriştii afirmând în special că nu vor merge mai departe de 1.500 miliarde de dolari.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Or, dacă această lege de reformă nu va fi adoptată până la 1 octombrie, prima zi a anului fiscal american, finanţarea guvernului federal va înceta brusc. Pentru a-şi acorda mai mult timp de negociere, democraţii din Cameră au aprobat, prin urmare, un proiect de lege care prevede prelungirea bugetului actual al guvernului american până la 3 decembrie.

Acest text trebuie aprobat însă cu o majoritate de 60 de voturi în Senat, iar republicanii au avertizat că i se vor opune. „Este mai mult decât iresponsabil”, a ţinut să sublinieze Nancy Pelosi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: