Guvernul danez încearcă să găsească instrumente legale pentru a împiedica arderea copiilor Coranului în fața ambasadelor, dar fără a încălca dreptul la liberă exprimare, a declarat duminică ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen.
În declarația sa, Rasmussen a adăugat că orice măsură a fost luată „trebuie, desigur, să fie făcută în cadrul libertății de exprimare protejate constituțional și într-o manieră care să nu schimbe faptul că libertatea de exprimare în Danemarca are un domeniu de aplicare foarte larg”, scrie Al Jazeera.
Aceste acțiuni „sunt acte profund ofensatoare și nesăbuite comise de puțini indivizi. Acești câțiva indivizi nu reprezintă valorile pe care se construiește societatea daneză”, a spus Rasmussen, într-o declarație.
„Guvernul danez va analiza, prin urmare, posibilitatea de a interveni în situații speciale în care, de exemplu, alte țări, culturi și religii sunt insultate și în care acest lucru ar putea avea consecințe negative semnificative pentru Danemarca, nu în ultimul rând în ceea ce privește securitatea”, a mai spus minsitrul danez.
Danemarca și Suedia s-au trezit în centrul atenției internaționale în ultimele săptămâni în urma protestelor în care Coranul, cartea sfântă islamică, a fost deteriorat sau ars. Ambasada Suediei la Bagdad a fost luată cu asalt și incendiată de protestatari furioși.
Oficiali din Suedia și Danemarca au declarat în repetate rânduri că deplâng incendierea Coranului, dar au explicat că nu pot împiedica astfel de acțiuni pentru că ar încălca libertatea de exprimare.
(Citește și: „Ca reacție la ”profanarea Coranului sfânt”, Irak expulzează ambasadorul Suediei și suspendă licența Ericsson„)
Discuții pe același subiect, între Turcia și Suedia
Într-o declarație separată duminică, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat că a fost în contact strâns cu omologul său danez Mette Frederiksen și că un proces similar este deja în desfășurare în Suedia.
„De asemenea, am început să analizăm deja situația juridică… pentru a lua în considerare măsuri de consolidare a securității noastre naționale și a securității suedezilor din Suedia și din întreaga lume”, a spus Kristersson într-o postare pe Instagram.
Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, a cerut duminică Suediei să ia măsuri concrete pentru a preveni arderea Coranului, a declarat o sursă din Ministerul turc de externe citată de Reuters.
Într-un apel telefonic, Fidan i-a atras atenția omologului său suedez, Tobias Billstrom, că o continuare a acestor „acțiuni josnice” sub pretextul libertății de exprimare este inacceptabilă.
În urmă cu trei săptămâni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a renunțat la a mai bloca aderarea Suediei la NATO, iar Budapesta a transmis că dacă Ankara nu mai are nici o obiecție, nici Ungaria nu se mai opune.
Luni, doi membri ai ultranaționaliștilor patrioți danezi au călcat cu picioarele pe o copie a Coranului și i-au dat foc într-o tavă din folie de tablă, lângă un steagul irakian.
La începutul acestei luni, în Suedia, un cetățean irakian care locuiește în țară, Salwan Momika, în vârstă de 37 de ani, a călcat cu picioarele pe cartea sfântă și a dat foc mai multor pagini.
Rezoluție ONU împotriva urii religioase
Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite (UNHRC) a aprobat la începutul acestei luni o rezoluție privind ura religioasă și bigotismul în urma mai multor incendii.
Pakistanul și alte țări ale Organizației pentru Cooperare Islamică au susținut moțiunea, împreună cu o serie de țări majoritare non-musulmane, inclusiv India și Vietnam.
Statele Unite și Uniunea Europeană s-au opus rezoluției pe motiv că ar interfera cu libertatea de exprimare.
****