luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 aprilie, 2022

Mişcarea anti-imigraţie şi anti-islam „Linia dură” (Stram Kurs), condusă de Rasmus Paludan, un extremist cu dublă cetățenie, daneză și suedeză,  organizează de 4 zile un periplu în orașe din Suedia, în cursul căruia arde în public de exemplare ale Coranului.

Acțiunile sale au generat trei nopți consecutive de ciocniri violente între poliție și contramanifestanți care cer oprorea acțiunilor Stram Kurs.

Joi şi vineri, în orașe suedeze, au fost răniţi polițiști în timpul unor ciocniri cu persoane care doreau ca ”execuțiile” organizate de Stram Kurs să înceteze.


Cel puțin 16 ofițeri de poliție ar fi fost răniți și mai multe vehicule de poliție au fost distruse în tulburările care au urmat după mitingurile grupului de extremă dreapta, inclusiv în suburbii din capitala Stockholm și în orașele Linköping și Norrköping, relatează BBC

Incidentele au izbucnit și sâmbătă seara târziu, după o manifestaţie a mişcării lui Rasmus Paludan. Manifestaţia de sâmbătă a Stram Kurs fusese mutată dintr-un cartier din Landskrona într-o parcare din Malmö, oraş din apropiere, tocmai pentru a evita confruntările.

Cu toate acestea, au izbucnit proteste în diferite cartiere din Malmö, în timpul cărora contramanifestații au aruncat cu pietre în forțele de ordine.  Au fost incendiate pubele, un autobuz şi o maşină și au fost depuse mai multe plângeri pentru vandalism, a anunțat poliția suedeză.

La Norrköping, duminică, s-au înregistrat noi tensiuni. Trei persoane ar fi fost împușcate de poliție la o demonstrație violentă care a izbucnit după ce s-a auzit că Rasmus Paludan ar avea de gând să se întoarcă în oraș și să ardă Coranul


Între altele, protestatarii au dat foc la mai multe mașini și au atacat poliția, care a tras focuri de avertisment, relatează presa locală.  Poliția folosește drone pentru a supraveghea cartierul.

Premierul suedez promite ”răspunsul ferm” al poliției

Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a condamnat aceste violenţe şi atacurile asupra poliţiei și a avertizat că exact în felul acesta i se face jocul extremistului Paludan.

„În Suedia, oamenii au voie să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu trebuie să recurgi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată”, a declarat Magdalena Andersson pentru agenţia de presă TT. „Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care el (Rasmus Paludan – n.r.) vrea să o vadă. Însuşi scopul lui este de a incita oamenii unii împotriva altora”, a adăugat ea.

Rasmus Paludan (foto) a provocat incidente de mai multe ori în ultimii ani. În Danemarca a fost condamnat pentru rasism și a încercat să organizeze arderi în public ale Coranului și în alte țări europene.

În noiembrie 2020, el a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp, acuzaţi că vor să răspândească ură prin arderea unui exemplar al Coranului la Bruxelles.

Diplomat suedez, convocat la MAE irakian

Indignarea față de acțiunile grupului de extremă dreapta – care a joi a ars un exemplar al cărții sfinte a musulmanilor și care plănuiește să facă acest lucru din nou la alte mitinguri – s-a răspândit și dincolo de granițele Suediei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministerul irakian de Externe l-a convocat duminică pe însărcinatul cu afaceri suedez la Bagdad și l-a avertizat că această chestiune ar putea avea „repercusiuni grave” asupra relațiilor dintre Suedia și comunitățile musulmane în general.

Proteste față de planurile mișcării Stram Kurs de a arde Coranul au mai avut loc în Suedia și în trecut. În 2020, protestatarii au dat foc la mașini și vitrinele magazinelor au fost deteriorate în confruntări care au avut loc tot la Malmö, amintește BBC.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: