cum se încheie un contract de comodat auto

4 septembrie, 2022

Pentru un antreprenor, încheierea unui contract de comodat auto este o metodă foarte simplă de a putea folosi, gratuit, o mașină care nu aparține firmei pe care o deține. Iată cum se încheie un contract de comodat auto.

1. Ce este un contract de comodat

Codul Civil definește ce înseamnă un contract de comodat. Potrivit Articolului 2.146, „împrumutul de folosinţă este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părţi, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligaţia de a-l restitui după un anumit timp.”

Prin urmare, un contract de comodat presupune folosirea gratuită a unui bun. Dacă nu știți cum se încheie un contract de comodat auto, ghidul de mai jos vă va ajuta.

2. Cum se încheie un contract de comodat auto – părțile contractante


Contractul trebuie să înceapă prin a specifica numele și datele de identificare ale celor două părți contractante. Dacă este vorba despre încheierea unui contract de comodat auto prin care o persoană fizică îi oferă unei persoane juridice dreptul de folosire a unei mașini, atunci în dreptul comodantului trebuie trecute datele persoanei fizice, iar în dreptul comodatarului datele persoanei juridice.

Bineînțeles, un contract de comodat poate fi încheiat și între două persoane juridice. Să prespunem însă că în acest caz avem un contract de comodat prin care un antreprenor vrea să îi ofere firmei sale dreptul de folosință asupra mașinii aflate în proprietatea sa.

În afară de numele comodantului, contractul mai trebuie să specifice adresa și datele din cartea de identitate (CNP, seria și numărul CI etc). În ceea ce privește comodatarul, documentul va menționa numele societății comerciale, numele și funcția (administrator, asociat etc) persoanei ce o reprezintă legal, adresa sediului social al firmei, codul de identificare fiscală și numărul de înregistrare de la Registrul Comerțului.

3. Cum se încheie un contract de comodat auto – obiectul contractului

Următorul capitol din contractul de comodat auto este cel numit „Obiectul contractului”. Aici este menționat că persoana fizică (comodantul) dă spre folosință gratuită persoanei juridice (comodatarul) un anumit autoturism, pentru a fi utilizat într-un anumit scop.


Contractul trebuie să conțină datele de identificare ale autovehiculului: brandul, tipul, numărul de înmatriculare, capacitatea cilindrică, anul de fabricație, culoarea, numărul cărții de indentitate a autoturismului etc.

De asemenea, comodantul specifică, de regulă, că bunul respectiv nu este sechestrat sau urmărit.

Tot la acest capitol trebuie trecută o prevedere conform căreia comodatarul primește dreptul de a folosi autoturismul pe drumurile publice din țară și din străinătate.

4. Durata unui contract de comodat auto

O altă secțiune din document va detalia informațiile referitoare la durata contractului. Acesta din urmă poate fi încheiat pe perioadă nedeterminată sau pe o perioadă mai scurtă (5 ani, 10 ani etc).

5. Cum se încheie un contract de comodat auto – drepturile și obligațiile părților

Orice contract de comodat va include un capitol în care sunt listate drepturile și obligațiile părților. Dacă persoana fizică și administratorul firmei sunt aceeași persoană este posibil ca acest capitol să nu vi se pară foarte important. Însă este esențial să știți cum se încheie un contract de comodat auto în orice situație.

Articolul 2.148 din Codul Civil detaliază care sunt obligațiile comodatarului (deci ale celui care primește dreptul de folosință asupra bunului):

„(1) Comodatarul este ţinut să păzească şi să conserve bunul împrumutat cu prudenţa şi diligenţa unui bun proprietar.

(2) Comodatarul nu poate folosi bunul împrumutat decât în conformitate cu destinaţia acestuia determinată prin contract ori, în lipsă, după natura bunului. El nu poate permite unui terţ să îl folosească decât cu aprobarea prealabilă a comodantului.”

Și următorul articol (2.149) din Codul Civil se referă la drepturile și obligațiile comodatarului:

„(1) Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosinţa în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat.

(2) Dacă însă comodatarul foloseşte bunul cu altă destinaţie decât aceea pentru care i-a fost împrumutat sau dacă prelungeşte folosinţa după scadenţa restituirii, comodatarul răspunde de pieirea sau deteriorarea bunului, chiar dacă aceasta se datorează unei forţe majore, afară de cazul când dovedeşte că bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forţe majore.”

În ceea ce privește cum se încheie un contract de comodat auto, important este și articolul 2.150 din Codul Civil, care are următorul conținut:

„Comodatarul răspunde pentru pieirea bunului împrumutat când aceasta este cauzată de forţa majoră de care comodatarul l-ar fi putut feri întrebuinţând un bun propriu sau când, neputând salva decât unul dintre cele două bunuri, l-a preferat pe al său.”

6. Cum se încheie un contract de comodat auto – cine plătește

Articolul 2.151 din Codul Civil se referă la cheltuielile făcute cu bunul. Potrivit alineatului 1 din acest articol, „comodatarul suportă cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.”

Prin urmare, în cazul unei mașini, comodatarul este cel care suportă plata combustibilului, a inspecțiilor tehnice periodice sau a diverselor reparații necesare.

Totuși alineatul 2 din același articol vine cu o precizare: „Cu toate acestea, comodatarul are dreptul să îi fie rambursate cheltuielile pentru lucrările necesare asupra bunului care nu puteau fi prevăzute la încheierea contractului, atunci când comodantul, înştiinţat în prealabil, nu s-a opus efectuării lor ori când, din cauza urgenţei lucrărilor, acesta nu a putut fi înştiinţat în timp util.”

De asemenea, articolul 2.152 îl protejează pe comodatar de situația în care comodantul știa că bunul pe care îl împrumută (în cazul nostru, o mașină) are o defecțiune: „Comodantul care, la data încheierii contractului, cunoştea viciile ascunse ale bunului împrumutat şi care nu l-a prevenit pe comodatar despre acestea este ţinut să repare prejudiciul suferit din această cauză de comodatar.”

7. Când se restituie mașina

Articolul 2.155 din Codul Civil vorbește despre restituirea bunului.

„(1) Comodatarul este obligat să înapoieze bunul la împlinirea termenului convenit sau, în lipsă de termen, după ce s-a folosit de bun potrivit convenţiei.

(2) Dacă termenul nu este convenit şi fie contractul nu prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul, fie întrebuinţarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat să înapoieze bunul la cererea comodantului.”

Iar articolul 2.156 explică ce este restituirea anticipată: „Comodantul poate cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut la art. 2.155 alin. (1) atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun, atunci când comodatarul decedează sau atunci când acesta îşi încalcă obligaţiile.”

8. Cum se încheie un contract de comodat auto – încetarea contractului

Această secțiune din contract va enumera situațiile în care contractul încetează. De regulă, contractul menționează că acordul încetează atunci când una dintre părți nu își îndeplinește obligațiile.

Un contract mai poate înceta prin acordul scris al părților sau prin denunțare unilaterală. În cazul denunțării unilaterale, contractul poate prevedea că actul încetează la un anumit număr de zile după ce cealaltă parte a fost notificată în acest sens (10 zile, 20 de zile, o lună etc).

9. Litigiile și clauzele finale

Capitolul referitor la litigii specifică, cel mai adesea, că părțile vor încerca să rezolve orice neînțelegere pe cale amiabilă, și numai dacă nu vor reuși se vor adresa instanțelor judecătorești.

Ultimul capitol dintr-un contract de comodat auto se numește, de obicei, „Clauze finale”. Aici se precizează că modificarea contractului se poate face numai printr-un act adițional semnat de ambele părți și că prezentul contract reprezintă voința părților și înlătură orice înțelegere verbală dintre acestea.

Totodată, acest capitol va menționa data la care a fost semnat contractul de comodat auto și în câte exemplare a fost încheiat.

Contractul se încheie prin numele și semnăturile comodantului și comodatarului.

10. Cum se încheie un contract de comodat auto – model

Un model de contract de comodat auto găsiți pe siteul Administrației Domeniului Public Sector 1 București:

cum se încheie un contract de comodat auto
cum se încheie un contract de comodat auto
cum se încheie un contract de comodat auto
Sursa: ADP Sector 1

Foto: geralt / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Demisia fără preaviz. 3 situații în care poți părăsi imediat locul de muncă

Orele de liniște în România. Amenzile ajung până la 6.000 de lei

Amenda rovinietă România. Sancțiunile ajung la 11.900 de lei

Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele

Ghid contract închiriere apartament. Cum să nu fii păgubit de chiriașul tău

Granturi pentru IMM. Cum poți primi până la 500.000 de euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: