vineri

26 aprilie, 2024

cum deschizi un magazin mixt

6 septembrie, 2022

Înființarea unui magazin este o idee de afacere pe care foarte mulți români se gândesc să o pună în practică la un moment dat. Mai jos găsiți un ghid pentru cum deschizi un magazin mixt.

Cum deschizi un magazin mixt și ce cod CAEN alegi

Orice activitate economică are un cod CAEN. Dacă vrei să îți deschizi un magazin poți folosi codul CAEN 4711 sau 4719.

Codul CAEN 4711 se referă la „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”.

CAEN 4711 – această clasă include:

  • vânzarea cu amănuntul a unei largi palete de produse, din care predominante sunt produsele alimentare, băuturile sau tutunul;
  • activități ale magazinelor generale care au, în afară de principalele lor vânzări de produse alimentare, băuturi sau tutun, alte câteva tipuri de mărfuri, cum ar fi îmbrăcăminte, mobilă, articole electrocasnice, articole de fierărie, cosmetice etc.

În momentul actual, în România sunt înregistrate aproximativ 49.000 de companii care au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 4711.

Cum deschizi un magazin mixt – CAEN 4719

Un alt cod CAEN ce poate fi ales este 4719 – „Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare.”

Această clasă include:

  • comerțul cu amănuntul al unei largi palete de bunuri, în care produsele alimentare, băuturile sau produsele din tutun nu sunt preponderente;
  • activități ale magazinelor universale care comercializează, în general, produse ca: îmbrăcăminte, mobilă, produse electrocasnice, articole de fierărie, cosmetice, bijuterii, jucării, articole sportive etc.

În momentul actual, pe tot teritoriul României sunt înregistrate un număr de aproximativ 14.400 de firme care au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 4719.

Cum deschizi un magazin mixt și ce formă juridică alegi


Dincolo de alegerea unui cod CAEN trebuie să alegi și o formă juridică pentru afacerea ta. Ai de ales între:

  • SRL (Societate cu Răspundere Limitată);
  • ÎF (Întreprindere Familială);
  • ÎI (Întreprindere Individuală);
  • PFA (Persoană Fizică Autorizată).

Este important de știut că pentru codul CAEN 4711, în cazul unui PFA, a unei Î.I. sau a unei Î.F., titularii trebuie sa îndeplinească una dintre următoarele cerinţe:

  • să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică;
  • să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi sa fi absolvit un curs de noțiuni fundamentale de igienă.

Ce autorizații și avize sunt necesare pentru înființarea unui magazin mixt

Autorizație de funcționare de la Primărie
Autorizație de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Autorizație de mediu (numai pentru hipermarketuri, supermarketuri și complexuri comerciale)
Certificat de conformitate de la D.S.P. (Direcția de Sănătate Publică)
Autorizație de protecție și siguranță la incendii
Analiză de risc la securitatea fizică pentru persoanele juridice

Potrivit caen.ro, pentru autorizarea anumitor domenii de activitate unele primării pot solicita avize sau autorizații suplimentare. Din acest motiv cel mai indicat este să consulți pagina primăriei de pe raza localității unde îți vei desfășura activitatea.

Cum deschizi un magazin mixt și ce norme trebuie respectate

Un magazin mixt trebuie să funcționeze în conformitate cu legea. În acest sens, foarte important este Ordinul 976/1998 al Ministerului Sănătății, mai exact „Norma de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor din 16.12.1998”, ce face parte integrantă din ordinul respectiv.

Vă interesează capitolul V, cel referitor la „Desfacerea alimentelor” (articolele 48-56).

Magazinul mixt – elementele componente

Articolul 48 stipulează că magazinele alimentare trebuie să aibă, din construcţie, următoarele spaţii:

  • sală de desfacere;
  • magazie de alimente;
  • magazie de ambalaje;
  • grup social-sanitar (vestiar şi WC).

Magazinele alimentare trebuie să aibă asigurată în permanenţă apa caldă şi rece, în cantitate suficientă şi corespunzătoare calitativ condiţiilor înscrise în actele normative în vigoare.

cum deschizi un magazin mixt
Foto: Pexels / pixabay.com

Cum deschizi un magazin mixt și care sunt dotările minime obligatorii

Potrivit normelor, orice magazin unde se vând alimente trebuie să aibă cel puțin:

  • rafturi şi spaţii frigorifice în sala de desfacere;
  • rafturi şi grătare din lemn în magazii.

Pentru alimentele uşor alterabile, care se menţin la rece, nu este permisă supraaglomerarea spaţiilor frigorifice de păstrare şi expunere.

De asemenea, este interzisă introducerea în acelaşi spaţiu a produselor crude şi semifabricate împreună cu cele care nu necesită tratare termică înainte de consum (se vor prevedea spaţii frigorifice separate pentru aceste categorii de alimente).

Cum se depozitează carnea, laptele, ouăle

În magazinele alimentare cu o singură sală de desfacere (cu o suprafaţă de minimum 20 m²) se pot amenaja raioane separate pentru preparate din carne şi lactate şi pentru carne crudă preambalată, care să fie prevăzute cu spaţii frigorifice de expunere şi depozitare, cântare şi vânzători pentru fiecare raion.

În magazinele care tranşează şi desfac carne crudă alături de alte alimente se vor asigura circuite separate (sală de primire şi tranşare, spaţii frigorifice, raion separat de desfacere, cu cântare şi vânzători).

Pentru raioanele de preparate din carne, de lactate, brânzeturi şi pâine, plata produselor se va face numai la casă, nu direct la vânzător.

Cum deschizi un magazin mixt unde se vinde și pâine

Este important de știut că pentru amenajarea unui raion de vânzare a pâinii este necesară o suprafaţă de minimum 10 m².

Articolul 51 prevede că semipreparatele din carne crudă şi tocăturile din carne se expun în vitrine frigorifice, separat de alte semipreparate, şi se servesc cu ustensile adecvate, care nu se folosesc şi pentru alte produse.

Alimentele neambalate, care se consumă fără o prelucrare termică, vor fi servite numai cu ustensile adecvate (cleşti, linguri, furculiţe etc.)

În unităţile de desfacere a pâinii şi a produselor de panificaţie şi în alte asemenea unităţi care desfac produse neambalate se vor lua măsuri care să nu permită alegerea manuală a produselor de către cumpărători.

Reguli pentru depozitarea ouălor într-un magazin mixt

Expunerea la vânzare a produselor alimentare se va face la temperatura recomandată de producător.

Depozitarea ouălor în cofraje sau în lăzi se face în spaţii răcoroase, fără miros străin, la temperatura de maximum +14°C, ferite de razele soarelui sau de altă sursă de căldură. Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se va face numai în raioane separate sau în raioane cu produse preambalate.

Este interzisă vânzarea ouălor la raionul de preparate din carne ori produse din lapte sau la raioanele de produse alimentare neambalate care se consumă ca atare, fără a mai fi supuse unui proces termic. Ouăle vor fi ştanţate cu data ouatului, individual sau pe ambalaje.

Cum deschizi un magazin mixt și cum se face aprovizionarea

Aprovizionarea magazinelor pe aceeaşi uşă cu cea de acces pentru clienți se va face cu întreruperea activităţii în timpul efectuării acestei operaţiuni.

În magazinele alimentare este interzisă depozitarea ambalajelor în încăperile de vânzare, în spaţiile de circulaţie, vestiare sau pe trotuarele aferente.

În magazinele alimentare în care se autorizează şi desfacerea produselor nealimentare este interzisă vânzarea produselor cu risc de influenţare a proprietăţilor organoleptice ale alimentelor sau de contaminare cu substanţe nocive.

Foto: Alexas_Fotos / Pexels / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Cum se încheie un contract de comodat auto. Ghid simplu în 10 pași

Ghid contract închiriere apartament. Cum să nu fii păgubit de chiriașul tău

Granturi pentru IMM. Cum poți primi până la 500.000 de euro

Amenda rovinietă România. Sancțiunile ajung la 11.900 de lei

Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: