cursdeguvernare

sâmbătă

7 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

”Consiliul înțelepților” germani îi recomandă cancelarului Scholz să majoreze impozitele pentru bogați

10 noiembrie, 2022

”Consiliul înţelepţilor” – cei cinci economişti care sfătuiesc Guvernul de la Berlin în materie de politici economice – îi recomandă cancelarului Olaf Scholz (foto) să majoreze impozitele pentru bogați, pentru a putea susține măsurile de sprijin în contextul inflației, se arată în raportul celor cinci economiști, citat de AFP.

Consiliul înţelepţilor se așteaptă ca în acest an cea mai mare economie a Europei să înregistreze o creștere a produsului intern brut de 1,7%, față de prognoza Guvernului german care era de 1,4%.

Pentru 2023, consilierii se aşteaptă la o contracţie a economiei germane de 0,2%, faţă de prognoza oficială care mizează pe o contracţie de 0,4%.

Inflația va rămâne ridicată și anul viitor


Rata medie a inflaţiei ar urma să ajungă la 8% în acest an şi la 7,4% în 2023, sunt de părere înţelepţii, avertizând că inflaţia ridicată afectează creşterea economică şi deciziile de investiţii ale companiilor şi de aceea este crucial ca Banca Centrală Europeană să continue să acţioneze cu hotărâre în ceea ce priveşte deciziile de majorare a costului creditului.

„Dificultatea constă în majorarea dobânzilor în mod proporţional pentru a combate inflaţia fără a provoca o diminuare excesivă a economiei”, a spus Ulrike Malmendier, unul dintre membri Consiliului înţelepţilor, citat de Agerpres.

De asemenea, experţii susţin că este esenţial să fie extinsă şi diversificată aprovizionarea cu energie iar consumatorii să fie încurajaţi să facă economii la energie.

Impozitele pentru bogați să fie majorate

Consiliul înțelepților a menţionat situaţia robustă de pe piaţa muncii şi impulsul dat de măsurile de sprijin, în special plafonarea preţului gazelor, drept argumente pentru previziunilor lor economice uşor mai optimiste decât cele ale Guvernului de la Berlin.


Cu toate acestea, experții recomandă „o creştere a cotei superioare de impozit pe venit sau introducerea unei taxe de solidaritate pentru cele mai mari venituri”.

Aceștia avertizează că, în contextul inflaţiei accelerate, sprijinul acordat de stat ar trebui să vizeze numai gospodăriile care nu pot face faţă preţurilor mari la energie şi firmele care au un model viabil de afaceri dar care se confruntă cu o povară deosebită din partea preţurilor la energie.

Guvernul de la Berlin a anunțat, la începutul acestei luni, că de la 1 ianuarie ar urma să intre în vigoare prețuri plafonate la electricitate atât pentru gospodării, cât și pentru firme.

(Citește și: „Germania evită recesiunea: Producția industrială a crescut peste așteptări în septembrie”)

Astfel, în cazul consumatorilor casnici prețul la electricitate va fi plafonat la 40 de eurocenți/kWh, iar pentru consumatorii industriali plafonul va fi de 13 eurocenți / kWh.

Plafonarea se aplică pentru 80% din consumul casnic de bază, respectiv 70% din consumul de anul trecut al unității industriale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: