miercuri

24 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2022

Guvernul german urmează să plafoneze prețul la electricitate la 40 de eurocenți / kWh pentru gospodării, dar la 13 eurocenți / kWh pentru consumatorii industriali.

Plafonarea se aplică pentru 80% din ceea ce proiectul citat numește consum casnic de bază, respectiv 70% din consumul  de anul trecut al unității industriale, potrivit unui proiect consultat de Reuters.

Decizia ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, iar diferenţa dintre preţul de piaţă şi cel plafonat va fi direct compensată de furnizori printr-o deducere lunară.


Plafonarea preţului electricităţii se adaugă celei a preţului gazelor şi unei subvenții plătită o singură dată pentru a atenua impactul scumpirii gazelor asupra consumatorilor casnici – măsură care este de așteptat să facă parte din pachetul de subvenții de 200 de miliarde de euro, anunțat de cancelarul Olaf Scholz.

Prețul gazelor plafonat la 12 eurocenți / kWh pentru gospodării

Totodată, prețul gazelor ar putea fi plafonat la 12 eurocenți / kWh pentru gospodării și la 7 eurocenți pentru marii consumatori industriali, potrivit unui raport al unei comisii de experți ciotat de Reuters (1,0 mc echivalează cu circa 10 kWh).

Proporțiile de consum la care se aplică plafonarea ar urma să fie aceleași cu cele de la electricitate, dar perioada de aplicare începe abia din martie 2023 pentru consumatorii casnici, dar din ianuarie pentru cei industriali, până la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Măsurile ar urma să asigure supraviețuirea industriei și menținerea a 90% din locurile de muncă.

Germania nu mai are răbdare


Executivul german intenționează ca plafonarea preţurilor la gaze să intre în vigoare în februarie, cu o lună mai devreme decât se stabilise iniţial, conform documentului consultat marţi de Reuters.

Comisia Europeană și unele țări membre au criticat pachetul de 200 de miliarde de euro de subvenții german, asumat înaintea adoptării unui plan european extins de combaterea scumpirii energiei.

Pachetul german ar fragmenta și mai mult piața energetică europeană și ar scoate în evidență diferențele între statele membre UE bogate şi sărace.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: