31 octombrie, 2022

Germania se opune împrumuturilor comune UE, prin emisiune de obligațiuni suverane (eurobonduri) de către Comisia Europeană, pentru proiecte energetice și achiziția de gaze. Invocă faptul că acum dobânzile sunt mai mari decât la titlurile de stat individuale.

Ideea a fost confirmată de ministrul german al Finanțelor, Chistian Lindner, la două săptămâni după ce Bloomberg o anunțase și la trei săptămâni după ce doi comisari  europeni ceruseră formarea unui sindicat de emisiune a eurobondurilor, potrivit Euronews.

„Avantajul financiar pe care mizau odată Comisia şi multe state membre, în vederea unor datorii comune europene, spre deosebire de emiterea de datorii pe baze naţionale, nu mai există”, a declarat Christian Lindner într-un interviu pentru Financial Times, citat de Agerpres.


Opoziția germană constituie o nouă fisură în coeziunea europeană, după mult criticata decizie a Germaniei de a lansa unilateral un program de subvenții de 200 de miliarde de euro, menit să reducă povara costurilor mari la energie pentru gospodăriile şi firmele germane.

Investitorii cer dobânzi mai mari Comisiei Europene

Comisia Europeană a mai emis eurobonduri de 800 de miliarde de euro pentru a finanța programele de susținere a statelor membre în urma crizei economice produse de pandemia coronavirus.

Atunci, însă, Comisia Europeană (CE) se împrumuta cel mai ieftin la termen de 10 ani față de Franța și chiar față de Germania (randamente de 0,086%, față de cel al Franţa de 0,171%; randamentul este raportul dintre dobânda promisă și prețul obligațiunii pe piață).

Între timp, randamentul titlurilor CE a ajuns la 2,89%, față de 2,63% la cele ale Franței și de 2,151% la „bund”urile germane.


„Nu ar trebui să vehiculăm ideea unor noi împrumuturi comune de către UE de fiecare dată când există o oportunitate, de fiecare dată când avem nevoie de mai multe investiţii”, a spus Christian Lindner.

Ursula von der Leyen și doi comisari europeni au invocat nevoia de noi împrumuturi comune prin eurobonduri CE, pentru a finanţa noi proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică a fost accelereze tranziţia dinspre gazele ruseşti şi să extindă capacităţile regenerabile.

Fondul Monetar Internaţional a venit la rândul său cu o propunere pentru o „capacitate fiscală” a UE, care să fie finanţată prin emiterea de obligaţiuni comune şi noi surse de venituri.

Germania critică și reforma Pactului de stabilitate

Christian Lindner a criticat şi propunerea Comisiei de reformare a regulilor Pactului de Stabilitate şi Creştere, care impune praguri pentru îndatorarea unei țări și deficitele bugetare.

Executivul comunitar lucrează la o reformă care ar permite statelor membre să cadă de acord asupra unor planuri multianuale specifice fiecărei ţări pentru reducerea datoriei lor.

Această propunere ar da practic ţărilor membre UE o mai mare libertate cu privire la traiectoriile urmate pentru reducerea gradului lor de îndatorare.

„Nu este înţelept să ai aranjamente individuale cu privire la aplicarea regulilor Pactului de Stabilitate şi Creştere, care se negociază pe baze bilaterale”. Credibilitatea Pactului provenea din faptul că „regulile trebuie implementate de toată lumea, la fel”, a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: