cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Conflictul Tesla cu sindicatele suedeze se extinde în Danemarca

7 decembrie, 2023

Sindicatul danez 3F a anunțat marți că îi va sprijini pe mecanicii suedezi aflați în grevă împotriva Tesla și că va refuza să descarce sau să transporte mașini fabricate de compania auto americană pentru clienții din Suedia.

Acțiunile sindicaliștilor danezi vor preluate metodele colegilor din Suedia. De exemplu, lucrătorii portuari din Malmo, Suedia, au blocat încărcarea autovehiculelor Tesla pe vasul Malacca Highway, parcându-și autoturismele pe chei.

„La fel ca și companiile, mișcarea sindicală este globală în lupta pentru protejarea lucrătorilor”, a declarat președintele 3F, Jan Villadsen, într-o declarație citată de Reuters, adăugând că sindicatul suedez IF Metall a cerut ajutorul 3F.


„Chiar dacă ești unul dintre cei mai bogați oameni din lume, nu poți să-ți faci propriile reguli. Avem niște acorduri pe piața muncii în regiunea nordică și trebuie să le respectați dacă doriți să conduceți o afacere aici”, a declarat Villadsen, citat într-un comunicat de presă al uniunii.

„Solidaritatea este piatra de temelie a mișcării muncitorești și se extinde peste granițele naționale. De aceea, acum luăm instrumentele pe care le avem și le folosim pentru a asigura contracte colective și condiții de muncă echitabile”, a conchis Jan Villadsen, citat de Euractiv.

Greva docherilor și șoferilor de camioane danezi afectează doar mașinile destinate pieței suedeze, a insistat sindicatul.

Elon Musk nu a răspuns încă grevei de simpatie daneze.

(Citește și: Ciocnirea a două modele economice: Conflictul ”plăcuțelor suedeze” dintre Tesla și sindicate)

În Suedia, conflictul de muncă împotriva Tesla durează de 6 săptămâni și a angrenat forme tot mai diverse de solidarizare a sindicatelor


Sindicatele suedeze se află în conflict cu Tesla de șase săptămâni și au întreprins mai multe acțiuni industriale împotriva Tesla din octombrie, în încercarea de a forța producătorul de mașini să semneze contracte colective de muncă cu mecanicii.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, se opune ferm acestui lucru. „Nu sunt de acord cu ideea sindicatelor. Cred că sindicatele încearcă în mod firesc să creeze negativitate în companie și să creeze un fel de „situație a domnilor și țăranilor”, a spus el într-un interviu pentru The New York Times.

Suedia face parte din statele europene unde salariile minime pe economie se stabilesc prin contracte colective de muncă, care sunt esențiale pentru modelul de economie nordic.

Tesla, însă, companie americană, are o politică de a nu semna astfel de contracte și susținâne că angajaţii săi au condiţii la fel de bune sau mai bune decât cele cerute de IF Metall, din care fac parte angajații Tesla, relatează Reuters.

Confruntarea dintre sindicaliști și producătorul de autovehicule electrice continuă, pe măsură ce lucrători de la diferiți colaboratori suedezi ai Tesla inițiază noi forme de sabotare a companiei americane. Ar fi devastator pentru pentru modelul suedez dacă Elon Musk ar câștiga, spun sindicaliștii.

De acealaltă parte, sindicatul spune că este vital pentru modelul suedez al pieţei muncii ca toate companiile să aibă contracte colective.

„Nu avem salarii minime sau legi pentru când poţi şi nu poţi să lucrezi în Suedia. Avem cadre şi protecţie a angajării, dar în afară de asta, contractele colective sunt cele care reglementează piaţa muncii”, a spus secretarul pentru negociere Torbjorn Johansson, de la LO, organizaţia sindicală umbrelă.

Aproximativ 90% din toţi angajaţii din Suedia sunt acoperiţi de contractele colective de muncă, care reglementează salariile, concediile, plata orelor suplimentare şi alte condiţii.

„Tratăm pe toată lumea la fel, iar angajatorul are, de asemenea, o concurenţă sănătoasă. Dacă îi permitem lui Elon Musk să aibă o concurenţă diferită de toţi ceilalţi, atunci întregul model se va eroda. Ar fi devastator”, a spus Johansson, referindu-se la CEO-ul Tesla.

Refuzarea contractului pentru cei 130 de angajați a generat numeroase probleme pentru compania americană

IF Metall, cel mai mare sindicat de producţie din Suedia, este blocat într-o luptă cu Tesla pentru a obţine un contract colectiv pentru cei 130 de mecanici ai săi.

IF Metall a pus în grevă mecanicii pe 27 octombrie, refuzând să întreţină maşinile Tesla. De atunci, mecanicilor li s-au alăturat membri ai altor sindicate, cum ar fi lucrătorii poştali, docherii, personalul de curăţenie şi alţii, care refuză să lucreze cu Tesla sau cu produsele sale.

Sindicatul a anunțat că este pregătit să intensifice conflictul dacă Tesla refuză să negocieze contractul și să continue conflictul cât va fi nevoie, prin noi metode a sabota producătorul auto.

„Această luptă este foarte, foarte importantă. Este atât de importantă încât nu o putem lăsa să treacă. Este importantă pentru noi, dar şi pentru întreaga piaţă a muncii suedeză”, a explicat secretarul de negocieri al IF Metall, Veli-Pekka Saikkala.

Greve în lanț la partenerii suedezi ai Tesla – este afectată și fabrica Tesla din Berlin

Aproximativ 50 de lucrători care produc componente Tesla specializate la Hydro Extrusions, o subsidiară a companiei norvegiene de aluminiu şi energie Hydro, fie vor rămâne acasă, fie vor primi alte sarcini, pe termen nedeterminat, a anunțat IF Metall în urmă cu două zile.

”Ei livrează componente fabricii Tesla din Berlin şi, dacă acest lucru le provoacă perturbări, sperăm să-i forţăm să se întoarcă la masa de negocieri”, a declarat secretarul de negocieri al IF Metall, Veli-Pekka Saikkala, adăugând că Hydro Extrusions este singurul furnizor de componente pentru Tesla în Europa.

Fabrica de la Vetlanda a Hydro Extrusions produce profile de aluminiu – aliaje de aluminiu transformate în forme şi utilizate în elemente de siguranţă şi este primul furnizor Tesla din Suedia care a oprit munca pentru a sprijini greva mecanicilor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: