duminică

28 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2023

Curtea de Justiţie a UE (CJUE) va condamna, cel mai probabil, statul român, pe 14 decembrie, din cauza neînchiderii a 31 de depozite industriale, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Riscul este ca instanța UE să impună, prin hotărârea de pe 14 decembrie, amenzi și penalități ce vor fi valabile până la îndeplinirea acestor obligații, a mai spus ministrul Fechet.

„Pe 14 decembrie, cel mai probabil, Curtea Europeană de Justiţie va condamna statul român într-o cauză legată de neînchiderea, neecologizarea unor depozite de deşeuri. Din lista celor 101 de depozite, în legătură cu care am fost condamnaţi deja în 2018, am reuşit să închidem doar o parte, iar astăzi când discutăm sunt încă 31 astfel de depozite industriale neecologizate. Acestea, din păcate, vor pune România în situaţia în care nu doar să fie condamnată, dar există un risc major să fim condamnaţi cu sancţiuni pecuniare. Adică, în loc să investim banii în şcoli, în grădiniţe, în drumuri şi în alte investiţii de care avem atât de mare nevoie, o să trebuiască să plătim amenzi şi penalităţi”, a explicat Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Pentru cele 101 de depozite a existat o perioadă de tranziţie, acordată conform Tratatului de aderare.

Cronologia unui eșec


România avea obligaţia de a închide şi a reabilita depozitele de deşeuri neconforme (depozite de deşeuri municipale şi industriale) până la data de 16 iulie 2009.

Din cauza progreselor lente, Comisia a înaintat dosarul CJUE în februarie 2017, care a stabilit pe 18 octombrie 2018 că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a lua toate măsurile necesare pentru închiderea cât mai repede a depozitelor de deşeuri ce nu au primit autorizaţia de funcţionare în conformitate cu articolul 7, litera g, articolul 13 şi respectiv articolul 8 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri.

Ca urmare a hotărârii Curţii, Comisia a adresat o scrisoare de punere în întârziere, în care acorda României „patru luni pentru a remedia situaţia“. În mod normal, intervalul acordat ţărilor aflate în situaţii similare este de doar două luni.

Din cele 36 de depozite de deşeuri industriale neconforme, 24 erau depozite de deşeuri industriale periculoase şi 12, depozite de deşeuri industriale nepericuloase. Ele sunt ori au fost deţinute de societăţi comerciale aflate în incapacitate financiară, în faliment sau se confruntă cu situaţii neclare în ceea ce priveşte regimul juridic al terenurilor, ceea ce facea imposibilă stabilirea unui calendar al operaţiunilor de închidere.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: