vineri

19 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2020

Comisia Europeană a cerut României ca, până la sfârșitul anului, să închidă, să sigileze şi să refacă ecologic 15 depozite de deşeuri ilegale.

Cele 15 depozite fac parte dintre cele 101 pentru care s-a scurs perioada de tranziţie, acordată conform Tratatului de aderare, potrivit sintezei despre pachetului de decizii privind procedurile de infringement, publicată de Executivul comunitar.

„Planificarea pentru închiderea şi reabilitarea celor 15 depozite de deşeuri este incertă, deoarece pentru majoritatea acestora lucrările de închidere nu au început încă”, spune documentul citat.


Celelalte 86 de depozite ilegale de deșeuri au fost închise și reabilitate ecologic, iar pentru pentru cele 15 Comisia a emis scrisoarea de punere în întârziere, care reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement.

România are la dispoziţie două luni ca să remedieze deficienţele; în caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat, care este avertismentul că dosarul va ajunge la Curtea de Justiție a UE.

Pactul Green Deal amplifică problema deșeurilor

Directiva privind deşeurile (2000/60/CE) cere statelor membre să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, și interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

Deşeurile trebuie tratate fără riscuri pentru apă, aer, sol, plante sau animale, fără a provoca neplăceri prin zgomot sau mirosuri şi fără a afecta negativ zonele rurale sau locurile de interes special.


„Pactul verde european şi Planul de acţiune al economiei circulare al UE urmăresc deopotrivă să accelereze tranziţia către o economie circulară, bazată pe o eficienţă ridicată a resurselor, reducerea deşeurilor şi rate ridicate de reciclare în toate sectoarele”, spune sinteza din octombrie a procedurilor de depozite.

Alte 7 proceduri de infringement

Pachetul de decizii de infringement mai conține alte șapte avertismente de diferite grade adresate României, în unele dintre ele invocându-se Pactul Verde. Astfel, România trebuie:

  • să remedieze deficienţele privind tratarea apelor urbane reziduale. 188 de mari aglomerări încă nu sunt conforme cu obligaţiile de colectare a apelor reziduale urbane, prevăzute de legislaţia UE, în timp ce 192 de mari aglomerări nu respectă obligaţiile de tratare secundară, iar 193 de mari aglomerări nu îndeplinesc cel mai strict tratament.
  • să transpună integral în legislația proprie prevederile privind prezumpția de nevinovăție și altele din Directiva (EU) 2016/343). Altfel, peste două luni va trimite cazul la Curtea de Justiție a UE (CJUE).
  • să transpună integral prevederile privind conservarea florei și faunei ca și a habitatului natural al acestora, din Directiva 92/43/EEC.
  • să adopte programul național de control al polării aerului, conform Directivei (EU) 2016/2284, altfel cazul ajunge peste două luni la CJUE.
  • să trimită Comisiei informații complete privind operatorii de servicii esențiale din sectoare critice precum energia, transportul, sănătatea și distribuția de apă potabilă – un alt caz care ar putea ajunge la CJUE peste două luni.
  • să transpună integral în legislația proprie prevederile privind protecția împotiva radiațiilor din Directiva Consiliului 2013/59/Euratom.
  • să transpună corect prevederile privind incriminarea discursurilor de propagare a urei și a infracțiunilor aferente rasismjului și xenofobiei.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: