cei mai mari producători de semiconductori

4 ianuarie, 2023

China întrerupe investițiile masive care vizau construirea unei industrii de cipuri care să concureze cu SUA, în contextul în care reapariția numărului mari de cazuri de Covid la nivel național pune sub presiune a doua cea mai mare economie din lume și finanțele Beijingului, transmite Bloomberg.

Administraţia Biden a adoptat recent un set amplu de controale ale exporturilor, inclusiv măsuri de blocare a accesului Chinei la anumite semiconductoare fabricate oriunde în lume cu echipamente americane.

Înalți oficiali chinezi analizează acum modalități de a renunța la subvențiile costisitoare acordate industriei, care până acum au dat puține roade și au încurajat impunerea sancțiunilor americane, potrivit unor surse familiare problemei. În timp ce unii continuă să insiste pentru continuarea programului de stimulente de până la un trilion de yuani (145 de miliarde de dolari), alți factori de decizie și-au pierdut interesul pentru această abordare care nu a dat rezultatele anticipate.


În schimb, ei propun modalități alternative de a-i ajuta pe producătorii autohtoni de cipuri, cum ar fi scăderea costului materialelor necesare dezvoltării de semiconductori, susțin sursele publicației americane.

Schimbare de 180 de grade a poziției Beijingului

Acest lucru ar marca o schimbare radicală a modului în care Beijingul se poziționează față de o industrie considerată crucială pentru contestarea dominației americane și pentru protejarea competitivității economice și militare a Chinei. Ea subliniază modul în care disfuncțiile economice cu care se confruntă țara afectează resursele bugetare ale Beijingului și frânează ambițiile sale în ceea ce privește industria cipurilor – una dintre prioritățile de top ale președintelui Xi Jinping. Acest lucru ar putea avea ramificații pentru cheltuielile din multe alte domenii critice, de la mediu până la apărare.

Discuțiile pe această temă sunt în contrast puternic cu eforturile anterioare ale Beijingului, de a aloca resurse colosale către industria cipurilor, inclusiv prin înființarea Fondului național de investiții în industria circuitelor integrate în 2014.

Acest vehicul se află în centrul nefericirii lui Xi. Cunoscut în industrie sub numele de Big Fund, acesta a atras aproximativ 45 de miliarde de dolari în capital și a susținut zeci de companii, inclusiv campionii chinezi la fabricarea de cipuri precum Semiconductor Manufacturing International Corp. și Yangtze Memory Technologies Co.


Administrația lui Xi a devenit însă frustrată de faptul că zecile de miliarde de dolari canalizate în industrie în ultimul deceniu nu au produs progrese care să permită Chinei să concureze cu SUA pe picior de egalitate. De altfel, SMIC și Yangtze, probabil cei mai avansați jucători chinezi din această piață, au fost paralizați de sancțiunile SUA.

Lovitura dură primită din partea SUA

Semiconductorii au devenit un câmp de luptă cheie în rivalitatea dintre China și SUA. Xi a vorbit în mod repetat despre necesitatea de a reduce așa-numitele puncte de sufocare ale Chinei: zone în care țara se bazează mult pe SUA și pe alte puteri străine.

Washingtonul a impus recent noi reguli cu obiectivul de a împiedica Beijingul să acceseze tehnologii esențiale pentru producerea de cipuri avansate. Vânzarea directă a semiconductorilor, precum și a echipamentelor necesare pe a le produce către companii chineze, fără licență, este interzisă.

(Citește și: ”Analiză FT: Cât și pe cine costă interdicțiile impuse de SUA producătorilor chinezi de semiconductori”)

Xi a cerut autosuficiență în tehnologiile cheie, în contextul în care politicile SUA vizau izolarea tot mai fățișă a Chinei. După ce și-a asigurat un al treilea mandat în octombrie, Xi a promis că „se va mișca mai repede” în implementarea proiectelor strategice pentru creșterea inovației, spunând că „se vor face eforturi pentru a îmbunătăți noul sistem de mobilizare a resurselor la nivel național pentru a face descoperiri tehnologice cheie și pentru a stimula puterea Chinei în domeniile științei și tehnologiei strategice.”

Problemele bugetare ale Chinei

Veniturile fiscale slabe, scăderea pieței imobiliare și costurile asociate luptei împotriva Covid au stors finanțele guvernului, împingând deficitul fiscal la un record anul trecut.

De cealaltă parte, SUA se dovedește din ce în ce mai agresivă în decimarea ambițiilor tehnologice ale Chinei.

Aliații săi cheie, inclusiv Țările de Jos și Japonia, au convenit, de asemenea, să întărească controalele asupra exporturilor de mașini avansate de fabricare a semiconductorilor către China, ceea ce ar putea fi o altă lovitură potențial debilitantă pentru planurile ambițioase ale Beijingului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: