24 noiembrie, 2022

Este puțin probabil ca factorii de decizie americani să fi apreciat pe deplin impactul secționării lanțului global de aprovizionare cu semiconductori, ca urmare a restricțiilor impuse Chinei: costuri mai mari pentru producătorii occidentali și clienții lor, notează Financial Times.

Orice stat care pierde accesul la piața cipurilor, folosite la aproape orice de la mașini electrice la internet 5G, riscă să rămână în urmă din punct de vedere tehnologic. Este ceea ce speră SUA să obțină prin noile interdicții de export a unor tehnologii către China.

Noile reguli ale Washingtonului au obiectivul de a împiedica Beijingul să acceseze tehnologii esențiale pentru producerea de cipuri avansate. Vânzarea directă a acestor semiconductori, precum și a echipamentelor necesare pe a le produce către companii chineze, fără licență, este interzisă.


Măsurile orientate împotriva Chinei vor crește însă, pe termen lung, prețurile semiconductorilor, avertizează jurnaliștii străini. Factura va fi plătită de companii și consumatori de ambele părți ale ”Marii Diviziuni de Siliciu”, care se formează între est și vest.

Greșeala strategică a Chinei

„Cea mai mare problemă este cum va obține China echipamentele de producție”, a comentat Boris Murmann, profesor de inginerie la Universitatea Stanford și expert în proiectarea cipurilor și învățarea automată. „Cele mai recente cipuri sunt fabricate în procese de 5 nanometri, iar mașinile care le produc au fost dezvoltate de peste 15 ani.”

Tehnologia sofisticată de fabricare a semiconductorilor este bazată pe o tehnică cunoscută sub numele de litografie ultravioletă extremă sau EUV, care este „cu adevărat o tehnologie miraculoasă, unul dintre cele mai complexe lucruri pe care oamenii le-au făcut vreodată”, spune Murmann. „China a făcut o greșeală strategică foarte mare prin faptul că nu a început aceste dezvoltări mai devreme. Decalajul pe care îl au este uriaș.”

Impactul imediat va fi resimțit cel mai puternic de producătorii chinezi de semiconductori. Veniturile celor mai mari două companii, Semiconductor Manufacturing International Corporation și Yangtze Memory Technologies Corp, vor avea de suferit.


„Pentru Yangtze Memory impactul este foarte substanțial. Restricțiile înseamnă o schimbare completă a traiectoriei viitoare a veniturilor.” spune Mark Li, analist de semiconductori la Bernstein din Hong Kong. Efectele sunt deja vizibile. Apple a suspendat luna trecută planurile de a folosi cipurile Yangtze în produsele sale.

Efectele de runda a doua vor fi resimțite de companiile tehnologice chineze. Cel mai mare furnizor de camere de supraveghere din China, Hikvision, se bazează în mare măsură pe cipuri avansate. Producătorii de automobile și companiile de mașini autonome au nevoie de ele în volume mari. Orice companie care necesită ferme mari de servere de date, cum ar fi grupurile de tehnologie Tencent și Alibaba, vor fi, de asemenea, afectați.

Riscurile pentru restul lumii

În ceea ce privește impactul asupra pieței globale, un risc important ar fi acela ca și China să impună restricții la exporturi. A doua problemă este învechirea. Pentru a putea livra semiconductori ieftini către restul lumii, China are nevoie să importe tehnologie din Occident.

În ultimii cinci ani, China a acaparat, în liniște, o cotă de piață uriașă pe ”nișa” cipurilor ieftine utilizate acum în aproape toate electronicele de larg consum și echipamentele industriale.

China generează deja aproape o cincime din producția mondială de semiconductori – semnificativ peste cota de piață a Statelor Unite.

În cele din urmă, costurile acestui război al semiconductorilor vor fi suportate de consumatori. Prețurile și disponibilitatea cipurilor, după cum a arătat și penuria din industria auto de anul trecut, au un impact imediat asupra consumatorilor și a industriilor care depind de ele.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: