sâmbătă

13 iulie, 2024

16 iunie, 2021

obligatiuni ue

Comisia Europeană a vândut, marți, obligațiuni ale Uniunii Europene de 20 de miliarde de euro, cu scadența la 10 ani, dar cererea a fost de peste 7 ori mai mare, 142 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Cererea a depășit cu mult așteptările Comisiei, care dorea inițial să împrumute doar 10 miliarde de euro prin vânzarea obligațiunilor UE, și  se aștepta să atragă astfel numai 12,5 miliarde de euro.


Obligațiunile au fost emise la un randament (dobândă, în echivalent) de circa 0,3% (cu 32,3 puncte procentuale de bază peste cel de 0,00% al titlurilor de stat germane  scadente în februarie 2031).

Banii sunt necesari pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență al UE cu un buget de 800 de miliarde de euro.

De ce a fost o zi istorică

Emisiunea a avut loc la aproape un an după ce liderii UE au convenit asupra înființării fondului de redresare, după lungi dezbateri și negocieri, pentru că obșligațiunile vor fi plătite din bugetul UE și inlcusiv din noi taxe europene.

Într-un efort fără precedent de solidaritate fiscală, Uniunea Europeană urmează să vândă obligaţiuni în valoare de până la 800 de miliarde de euro până în 2026, pentru a finanța programul NextGenerationEU, care se concentrează pe Mecanismul de redresare post-pandemie de 672,5 miliarde de euro.

(Citiți și: „”Momentul Hamiltonian al UE”: Toate statele UE au aprobat planul de redresare – procesul istoric de emitere de datorie comună demarează”)


„Astăzi este o zi cu adevărat istorică pentru Uniunea noastră Europeană. Am realizat cu succes prima operațiune de finanțare pentru NextGenerationEU ”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, citată de Euractiv.

Costul împrumuturilor UE

Întretimp,  Comisia Europeană a mai lansat 4 emisiuni de eurobonduri pentru a finanța programul social SURE de sprijin în condișiile pandemiei. Cu cea mai recentă emisiune UE a atras 14 miliarde de euro, la scadențe de 8 și 25 de ani și randamente de 0,01%, respectiv 0,74%, potrivit Reuters.

Totodată, apetitul investitorilor a fost inferior volumului record de 230 miliarde euro cerut în octombrie anul trecut în timpul primei vânzări de obligațiuni pentru finanțarea mecanismului SURE care vizează sprijinirea lucrătorilor din UE, inclusiv obligațiunile pe 10 și 20 de ani.

Aceea fusese cea mai mare cerere înregistrată vreodată pentru o vânzare de obligațiuni.

Suma atrasă acum este cea mai mare sumă atrasă de o organizație supranațională, potrivit comisarului european pentru buget, Johannes Hahn, citat de Euractiv.

Cine a cumpărat obligațiunile UE

Mai mult de 50% dintre cumpărători au sediul în UE, iar 25% sunt bănci centrale, 37%  – fonduri de pensii și 11%  – fonduri de asigurări.

Un total de șapte bănci au participat la vânzarea sindicalizată, în care instituțiile financiare sunt plătite pentru a atrage mari cumpărători.

Managerii principali ai emisiunii au fost BNP Paribas, DZ BANK, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo și Morgan Stanley. Co-lead manageri au fost Danske Bank și Santander.

Comisia a decis să excludă 10 bănci din cauza problemelor legate de implicarea lor în cazurile antitrust din trecut: JPMorgan, Citigroup și Bank of America, printre altele.

Noi obligatiuni UE înainte de vacanță

Cei 800 de miliarde de euro necesari pentru finanțarea Mecanismului de Redresare până în 2026, împreună cu cei 90 de miliarde de euro deja strânși pe piețele pentru SURE, vor transforma UE în cel mai mare debitor supranațional și la egalitate cu emsiiunile Germaniei sau Spaniei.

Aproximativ 30% din Mecanismul de recuperare va fi finanțat prin obligațiuni verzi, odată ce UE își va publica cadrul de obligațiuni verzi, în septembrie.

Comisia va ieși pe piață de alte două ori înainte de vacanța de vară. În total, executivul UE se așteaptă să emită obligațiuni de 80 miliarde euro până la sfârșitul anului și o sumă suplimentară de certificate de trezorerie.

Comisia va aproba 12 PNNR-uri până la sfârșitul lunii

Comisia se așteaptă să facă primele transferuri către statele membre – 13% din valoarea PNRR-urilor lor,  pentru prefinanțare odată cu aprobarea planurilor.

Este de așteptat ca miercuri să fie anunțate primele evaluări pozitive, ale planurilor spaniole și portugheze. Ursula von der Leyen va merge la Madrid și Lisabona pentru a transmite avizele Comisiei cu privire la propunerile naționale de investiții și de reformă, potrivit Euractiv.

Joi, șefa Comisiei va vizita Danemarca și Grecia, iar Luxemburg vineri.

Comisia ar putea aproba până la sfârșitul lunii iunie douăsprezece planuri prezentate până la 30 aprilie, inclusiv cele din Italia, Franța și Germania, a declarat un oficial al UE pentru Euractiv.

Odată ce executivul UE validează planurile naționale de redresare, Consiliul UE urmează să își dea avizul în cadrul Consiliului Ecofin al celor 27 de miniștri ai finanțelor și economiei din 13 iulie.

Se așteaptă ca primele transferuri de fonduri de recuperare să aibă loc la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: