fbpx

La obiect

Scădere îngrijorătoare a producției industriale

România a consemnat în luna mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, acest rezultat a… Mai mult

13.07.2021

Analiză

Importurile duduie mai tare ca economia: Deficitul comercial la 5 luni, deja 4% din PIB. Sectorul mașini s-a întors pe minus în aprilie

Deficitul comercial al României a urcat după primele cinci luni ale anului curent la aproape 9 miliarde de euro sau 4% din PIB-ul pe 2021,… Mai mult

12.07.2021

Analiză

Veniturile populației au ajuns la 2.000 de lei/lună/persoană – cum au evoluat până aici câștigurile și cheltuielile unei gospodării

Datele publicate de INS pentru trimestrul I 2021 arată că veniturile gospodăriilor populației au crescut cu 7% în termeni nominali față de același trimestru din… Mai mult

12.07.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății – 400 de mil. euro pentru repararea platformei electronice a Casei și transformarea ei într-un sistem eHealth, prin adăugarea unor module

Aproximativ 400 milioane de euro din PNRR vor fi dirijați pentru digitalizarea Sănătății, pentru componentele unui sistem integrat eHealth ce va viza platforma electronică  a… Mai mult

11.07.2021

Prima datorie europeană comună pentru PNRR-uri: Cerere de 7 ori mai mare pentru obligațiunile UE – s-au vândut de 20 mld. euro

de Adrian N Ionescu , 16.6.2021

obligatiuni ue

Comisia Europeană a vândut, marți, obligațiuni ale Uniunii Europene de 20 de miliarde de euro, cu scadența la 10 ani, dar cererea a fost de peste 7 ori mai mare, 142 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Cererea a depășit cu mult așteptările Comisiei, care dorea inițial să împrumute doar 10 miliarde de euro prin vânzarea obligațiunilor UE, și  se aștepta să atragă astfel numai 12,5 miliarde de euro.

Obligațiunile au fost emise la un randament (dobândă, în echivalent) de circa 0,3% (cu 32,3 puncte procentuale de bază peste cel de 0,00% al titlurilor de stat germane  scadente în februarie 2031).

Banii sunt necesari pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență al UE cu un buget de 800 de miliarde de euro.

De ce a fost o zi istorică

Emisiunea a avut loc la aproape un an după ce liderii UE au convenit asupra înființării fondului de redresare, după lungi dezbateri și negocieri, pentru că obșligațiunile vor fi plătite din bugetul UE și inlcusiv din noi taxe europene.

Într-un efort fără precedent de solidaritate fiscală, Uniunea Europeană urmează să vândă obligaţiuni în valoare de până la 800 de miliarde de euro până în 2026, pentru a finanța programul NextGenerationEU, care se concentrează pe Mecanismul de redresare post-pandemie de 672,5 miliarde de euro.

(Citiți și: „”Momentul Hamiltonian al UE”: Toate statele UE au aprobat planul de redresare – procesul istoric de emitere de datorie comună demarează”)

„Astăzi este o zi cu adevărat istorică pentru Uniunea noastră Europeană. Am realizat cu succes prima operațiune de finanțare pentru NextGenerationEU ”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, citată de Euractiv.

Costul împrumuturilor UE

Întretimp,  Comisia Europeană a mai lansat 4 emisiuni de eurobonduri pentru a finanța programul social SURE de sprijin în condișiile pandemiei. Cu cea mai recentă emisiune UE a atras 14 miliarde de euro, la scadențe de 8 și 25 de ani și randamente de 0,01%, respectiv 0,74%, potrivit Reuters.

Totodată, apetitul investitorilor a fost inferior volumului record de 230 miliarde euro cerut în octombrie anul trecut în timpul primei vânzări de obligațiuni pentru finanțarea mecanismului SURE care vizează sprijinirea lucrătorilor din UE, inclusiv obligațiunile pe 10 și 20 de ani.

Aceea fusese cea mai mare cerere înregistrată vreodată pentru o vânzare de obligațiuni.

Suma atrasă acum este cea mai mare sumă atrasă de o organizație supranațională, potrivit comisarului european pentru buget, Johannes Hahn, citat de Euractiv.

Cine a cumpărat obligațiunile UE

Mai mult de 50% dintre cumpărători au sediul în UE, iar 25% sunt bănci centrale, 37%  – fonduri de pensii și 11%  – fonduri de asigurări.

Un total de șapte bănci au participat la vânzarea sindicalizată, în care instituțiile financiare sunt plătite pentru a atrage mari cumpărători.

Managerii principali ai emisiunii au fost BNP Paribas, DZ BANK, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo și Morgan Stanley. Co-lead manageri au fost Danske Bank și Santander.

Comisia a decis să excludă 10 bănci din cauza problemelor legate de implicarea lor în cazurile antitrust din trecut: JPMorgan, Citigroup și Bank of America, printre altele.

Noi obligatiuni UE înainte de vacanță

Cei 800 de miliarde de euro necesari pentru finanțarea Mecanismului de Redresare până în 2026, împreună cu cei 90 de miliarde de euro deja strânși pe piețele pentru SURE, vor transforma UE în cel mai mare debitor supranațional și la egalitate cu emsiiunile Germaniei sau Spaniei.

Aproximativ 30% din Mecanismul de recuperare va fi finanțat prin obligațiuni verzi, odată ce UE își va publica cadrul de obligațiuni verzi, în septembrie.

Comisia va ieși pe piață de alte două ori înainte de vacanța de vară. În total, executivul UE se așteaptă să emită obligațiuni de 80 miliarde euro până la sfârșitul anului și o sumă suplimentară de certificate de trezorerie.

Comisia va aproba 12 PNNR-uri până la sfârșitul lunii

Comisia se așteaptă să facă primele transferuri către statele membre – 13% din valoarea PNRR-urilor lor,  pentru prefinanțare odată cu aprobarea planurilor.

Este de așteptat ca miercuri să fie anunțate primele evaluări pozitive, ale planurilor spaniole și portugheze. Ursula von der Leyen va merge la Madrid și Lisabona pentru a transmite avizele Comisiei cu privire la propunerile naționale de investiții și de reformă, potrivit Euractiv.

Joi, șefa Comisiei va vizita Danemarca și Grecia, iar Luxemburg vineri.

Comisia ar putea aproba până la sfârșitul lunii iunie douăsprezece planuri prezentate până la 30 aprilie, inclusiv cele din Italia, Franța și Germania, a declarat un oficial al UE pentru Euractiv.

Odată ce executivul UE validează planurile naționale de redresare, Consiliul UE urmează să își dea avizul în cadrul Consiliului Ecofin al celor 27 de miniștri ai finanțelor și economiei din 13 iulie.

Se așteaptă ca primele transferuri de fonduri de recuperare să aibă loc la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.6.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Decizie / Ungaria va refuza ajutorul UE post-pandemie, dacă el va fi condiționat de abrogarea legii privind LGBT

Iulian Soare

Ungaria nu va accepta bani din fondul special al Uniunii Europene de reconstrucţie post-pandemie, dacă aceştia sunt condiţionaţi de abrogarea legii care interzice ”propaganda homosexuală”… Mai mult

Stiri

Rectificarea bugetară / Ministerul Educației cere fonduri pentru un plus de 6.000 de rezidenți 

Vladimir Ionescu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Guvernului alocarea, la rectificarea bugetară, a fondurilor corespunzătoare unui număr suplimentar de peste 6.000 de rezidenţi… Mai mult

Stiri

Sectorul 1 are, temporar, încă un operator de salubritate. Salariații Brai-Cata au început ridicarea gunoaielor

Vladimir Ionescu

Sectorul 1 are un nou operator de salubritate, ce va asigura colectarea deșeurilor cel puțin 30 de zile. Contractul, în valoare de 62.900 de lei… Mai mult

Europa

Senatul francez îmblânzește, sub presiunea protestelor, noile restricții propuse de guvern

Iulian Soare

Senatul francez a votat duminică dimineaţa, cu numeroase amendamente, proiectul prin care guvernul propune vaccinarea anti-Covid obligatorie a personalului sanitar şi extinde utilizarea certificatelor medicale… Mai mult

Stiri

Prima floare din România protejată la nivel european ar putea fi Tuberoza de Hoghilag

Vladimir Ionescu

Tuberoza de Hoghilag ar putea fi prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european, scrie Agerpres. Producătorii din Hoghilag, judeţul… Mai mult

Europa

Scandalul folosirii WhatsApp pentru spionarea unor politicieni cu softul Pegasus: compania acuză producătorul softului

Iulian Soare

Şeful WhatsApp confirmă că softul israelian Pegasus a fost folosit, de cei care au cumpărat acest produs, pentru a sparge conturile de pe această platformă… Mai mult

Europa

Proteste în mai multe orașe din Franța și Italia, față de “didactura sanitară”

Iulian Soare

Mii de persoane au demonstrat sâmbătă în mai multe orașe din Franța și Italia, țări ce au introdus permisul de sănătate, care condiționează de vaccinare… Mai mult