14 iunie, 2021

Sediul Comisiei Europene din Bruxelles

Comisia Europeană ar putea emite marți obligațiunile pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, după ce, luni, au fost angajate băncile intermediare, potrivit unor documente citate de Reuters.

Emisiunea este prevăzută pentru marți în funcție de condițiile de piață. Valoarea emisiunii ar putea fi de 10 miliarde de euro și scadența la 10 ani.


Până la 1 iunie, toate statele UE au notificat Consiliul UE că au ratificat planul de atragere de resurse proprii ale Uniunii pentru finanțarea programului NextGenerationEU, menit să relanseze blocul comunitar, după pandemia coronavirus.

Momentul adevărului fiscal pentru UE

Într-un efort fără precedent de solidaritate fiscală, Uniunea Europeană urmează să vândă obligaţiuni în valoare de până la 800 de miliarde de euro până în 2026, pentru a finanța programul NextGenerationEU.

Cea mai mare parte a banilor din NextGenerationEU se vor mobiliza pentru granturile și împrumuturile acordate statelor membre pentru realizarea planurilor naționale de redresare și reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro. Acest Mecanism  de redresare și Reziliență se află în centru programului NextGeneration EU.

Pentru partea de granturi, UE este pe cale să introducă noi taxe comunitare: în economia digitală, pe emisiile de CO2 sau pe importurile de bunuri fabricate în terțe țări cu regimuri de protecție a mediuluiii  mai ăuțin restrictive („taxa pe carbon“).

(Citiți și: „Noile probleme ale Comisiei Europene cu PNRR-ul european: calitatea mecanismelor de control și capacitatea statelor de-a atrage banii”)


Pachetul global de redresare a UE mai include cele 540 de miliarde euro deja aprobate pentru cele „trei plase de siguranță (pentru lucrători, pentru întreprinderi și pentru statele membre)”, potrivit documentelor UE.

Bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 este de 1 074,3 miliarde euro.

Intermediarii primei emisiuni pentru PNRR-uri

Comisi a Europeană a angajat băncile BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo şi Morgan Stanley drept lead-manageri pentru această emisiune de obligaţiuni, în timp ce băncile Danske Bank şi Santander vor fi co-lead manageri, potrivit Reuters.

Executivul comunitar trimisese , săptămâna trecută, o solicitare către 11 bănci care fac parte din reţeaua sa de dealeri primari în care le-a invitat să trimită propuneri pentru această tranzacţie. Emisiunea urma să aibă loc „în zilele următoare”, potrivit lui Niall Bohan, director în cadrul directoratului pentru buget din Uniunea Europeană, citat de Agerpres.

Primele obligațiuni UE au fost emise pentru programul SURE

Noua serie de emisiuni de obligaţiuni vine după succesul înregistrat de programul vizând emiterea de obligaţiuni în sprijinului schemei de susţinere a şomajului parţial SURE, un program de sprijin diferit care a fost lansat în luna octombrie a anului trecut şi a presupus emiterea unor obligaţiuni în valoare de 90 de miliarde de euro.

Estimările Comisiei spun că ar urma să fie emise obligaţiuni în valoare de până la 80 de miliarde de euro, în acest an. După prima emisiune de obligaţiuni destinată sprijinirii Fondului de relansare, UE ar urma să mai lanseze, până la finele lunii iulie, alte două emisiuni prin sindicalizare.

Ulterior, Comisia va pune la punct un program de emisiuni de obligaţiuni pentru împrumuturi pe durată scurtă şi în septembrie va începe să vândă obligaţiuni la licitaţii, la care dealerii vor cumpăra obligaţiunile şi le vor revinde investitorilor, într-o manieră mai apropiată de felul în care guvernele emit obligaţiuni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: