joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2021

Toate statele membre ale UE au aprobat planul de redresare menit să elimine consecinţele economice ale pandemiei Covid-19, conform unui comunicat al Consiliului UE.  Procesul istoric de emitere a datoriilor comune pentru a finanţa planul demarează în iunie, iar prima sumă va fi de aproximativ 10 miliarde de euro.

Consiliul „a primit în mod oficial notificări de aprobare din partea tuturor celor 27, ceea ce permite Comisiei să se împrumute în numele UE pe pieţele de capital”, potrivit comunicatului Consiliului UE.

Planul de redresare, denumit „Următoarea generaţie UE” , începe marți:


”Astăzi este o zi mare pentru Uniunea Europeană. Toate cele 27 de state membre au notificat Consiliului ratatificarea deciziei referitoare la resursele proprii. În consecinţă, această decizie intră în vigoare mâine (marţi n.r.), 1 iunie. Next Generation EU intră în vigoare mâine! Uniunea Europeană este acum capabilă să obţină finanţarea necesară pentru redresarea economică şi socială a UE. Guvernele şi parlamentele naţionale ale UE 27 au dovedit un sentiment puternic de responsabilitate şi solidaritate. Nu ne putem permite să pierdem timpul. Trebuie să asigurăm aprobarea rapidă a primelor planuri de redresare şi de rezilienţă până la sfârşitul lunii iunie”, a declarat premierul Portugaliei, Antonio Costa, citat în comunicat.

(Citiți și:”Mircea Coșea / Coronabonds – „Momentul hamiltonian” al UE”)

În total, 672 miliarde de euro vor fi acordate ţărilor membre sub formă de subvenţii şi împrumuturi, ca parte a unui plan global de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro. Acest plan este finanţat printr-un recurs comun la împrumuturi, un demers fără precedent ce exprimă solidaritatea europeană în faţa crizei provocate de pandemia de COVID-19.

„Concret, Comisia lansează procesul de emitere a datoriilor pe 1 iunie prin reunirea marilor bănci internaţionale şi europene, iar emiterea de titluri de valoare va avea loc în această lună”, a spus secretarul de stat francez responsabil cu afacerile europene, Clément Beaune, într-un interviu pentru publicaţia Les Echos.

Suma primei emisiuni de datorii europene va fi „în jur de 10 miliarde de euro”, a adăugat oficial francez, care a dat asigurări că „apetitul pieţei ar trebui să fie foarte mare, iar ratele dobânzilor foarte favorabile”.


Parlamentele Austriei şi Poloniei au aprobat joi mecanismul comun al datoriilor, permiţând astfel încheierea procesului de ratificare.

(Citiți și: „VIDEO / PNRR a fost depus oficial la Bruxelles – coaliția de guvernare, în fața examenului de capacitate”)

Implementarea planului, convenit în iulie 2020 după negocieri dificile, a fost adesea criticată pentru lentoarea sa.

Primele plăţi, care urmează să finanţeze proiecte de investiţii în tranziţia verde şi digitală, sunt programate pentru luna iulie. Acestea vor fi prefinanţări reprezentând 13% din totalul subvenţiilor. Plăţile vor fi eşalonate pe mai mulţi ani.

Statele membre UE au început să trimită la Bruxelles planurile naţionale de investiţii asociate reformelor structurale la sfârşitul lunii aprilie, pentru a solicita finanţări.

22 din cele 27 de state membre au transmis deja Comisiei Europene planurile elaborate. Comisia Europeană are la dispoziţie două luni pentru a le examina şi a le aproba. Consiliul European va avea apoi o lună la dispoziţie pentru a da undă verde.

Spania şi Italia urmează să fie principalele state beneficiare, cu aproximativ 70 de miliarde de euro fiecare, urmate de Franţa, cu circa 40 de miliarde de euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: