Producătorul german de armament Rheinmetall (RHMG.DE) construieşte un centru militar de întreţinere şi logistică la Satu Mare, în România. Unitatea ar trebui să devină funcțională în aprilie și va asigura mentenanţa armelor folosite de Ucraina în război, transmite Reuters, agenție preluată de News.ro.
Hub-ul, situat în apropierea graniţei cu Ucraina, va asigura service pentru obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 şi Challenger, vehicule de luptă pentru infanterie Marder, vehicule blindate de transport Fuchs şi camioane militare.
„Hub-ul de service ar trebui să joace un rol central în menţinerea pregătirii operaţionale a sistemelor de luptă occidentale folosite în Ucraina şi în asigurarea disponibilităţii sprijinului logistic”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
„Este o preocupare cheie pentru noi, la Rheinmetall, să oferim forţelor NATO şi Ucrainei cel mai bun sprijin posibil”, a declarat directorul general Armin Papperger într-un comunicat.
Rheinmetall a înfiinţat un centru similar în Lituania, în iunie 2022, pentru a oferi sprijin pentru vehiculele NATO din statele baltice.
În Ungaria, Rheinmetall produce vehiculul de luptă Lynx
Rheinmetall a semnat cu România în noiembrie 2016 un acord pentru construirea de blindate la Uzina Automecanica Moreni, dar proiectul a picat, cum de altfel au căzut toate planurile pe care nemții le-au avut în România.
Ministerul ungar al Apărării a încheiat un contract cu Rheinmetall în septembrie 2020 pentru a furniza vehicule de luptă și servicii conexe în valoare de peste două miliarde de euro. În prima fază de producție, Ungaria va prelua 46 de vehicule Lynx, precum și nouă vehicule blindate Bergepanzer 3 Büffel, toate fabricate în Germania. În a doua fază, o societate mixtă va produce încă 172 de vehicule Lynx IFV și vehicule de sprijin de luptă. Primul dintre aceste vehicule urmează să fie livrat în 2024. Pe lângă vehiculele blindate de luptă, sfera de furnizare include muniție și servicii logistice, precum și 16 camioane.
****