marți

16 iulie, 2024

cele mai mari parcuri eoliene din europa

9 noiembrie, 2022

Cele mai mari parcuri eoliene din Europa se află în Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia și România. Parcul Fântânele-Cogealac din județul Constanța este al treilea cel mai mare parc eolian onshore de pe continentul european.

Parcuri eoliene onshore și offshore din Europa

Cele mai mari parcuri eoliene din Europa sunt cele offshore (ridicate în largul mării). Din cele 14 cele mai mari parcuri eoliene din Europa, 11 sunt offshore, iar 3 onshore.

În clasamentul de mai jos se regăsesc parcurile eoliene operaționale din Europa, onshore și offshore, care au o putere instalată de cel puțin 600 de megawați (MW).

Marea Britanie, campioană la energie eoliană


1. Hornsea Project 2 este cel mai mare parc eolian din Europa. De asemenea, el este și cel mai mare parc eolian offshore din lume. Se află în Marea Britanie, la aproximativ 100 de kilometri de coasta Angliei, în Marea Nordului. Puterea sa instalată este de 1.386 de megawați (MW). Parcul eolian are 165 de turbine Siemens Gamesa 8.0-167 DD. În momentul în care parcul eolian a fost dat în funcțiune, în august 2022, el a depășit parcul vecin Hornsea Project 1.

Potrivit cnbc.com, parcul eolian va furniza energie electrică pentru 1,4 milioane de gospodării din Marea Britanie. Se întinde pe o suprafață de 462 de kilometri pătrați, iar elicele turbinelor au o lungime de peste 80 de metri.

Cele mai mari parcuri eoliene din Europa – Suedie, în top

2. Hornsea Project 1 se află tot în Marea Nordului, lângă Hornsea Project 1, fiind tot un parc al Marii Britanii. Are o putere instalată de 1.218 MW și 174 de turbine Siemens Gamesa SWT-7.0-154.

3. Parcul eolian Markbygden, aflat în nordul Suediei, este cel mai mare parc eolian onshore din Europa. Markbygden Wind Farm este alcătuit din mai multe parcuri eoliene interconectate. În prezent, turbinele eoliene operaționale au o putere instalată de 1.119,5 MW. La finalul lucrărilor (care ar trebui să se termine în 2024), parcul eolian ar urma să aibă o putere instalată de 4.000 de MW și peste 1.100 de turbine eoliene.


4. Al doilea cel mai mare parc eolian onshore din Europa se află în Norvegia. Fosen Vind este un complex de 6 parcuri eoliene aflat în zona central-vestică a Norvegiei, aproape de Trondheim. Are o capacitate instalată de 1.057 de MW. În momentul în care a fost dat în funcțiune parcul a dublat capacitatea de generare a energiei eoliene din această țară.

Cel mai mare parc eolian offshore din afara Marii Britanii se află în Olanda

5. Moray East este tot un parc eolian al Marii Britanii, situat tot în Marea Nordului, însă mai la nord, în largul Scoției. Are o putere instalată de 950 de MW și 100 de turbine de tip MHI Vestas V164 9.5 MW. Potrivit site-ului parcului eolian, acesta are o suprafață de 295 de kilometri pătrați.

6. Pe locul 6 în acest top cu cele mai mari parcuri eoliene din Europa se află tot un parc eolian din Marea Britanie, potrivit Wikipedia.org. Astfel, parcul eolian Triton Knoll are o capacitate instalată de 857 de MW și 90 de turbine de tip MHI Vestas 9.5 MW. Se află la circa 30 de kilometri în largul coastei Angliei, în Marea Nordului.

7. Cel mai mare parc eolian offshore din afara Marii Britanii se află în Olanda. Este vorba despre parcul Borssele 1&2 din Marea Nordului. Parcul eolian are 94 de turbine Siemens Gamesa 8MW, fiecare având o putere instalată de 8 MW. Așadar, puterea instalată totală a parcului eolian Borssele 1&2 este de 752 de MW.

Cele mai mari parcuri eoliene din Europa – Danemarca, în top

8. Urmează Borssele 3&4, aflat tot în Marea Nordului. Este tot un parc eolian olandez, cu o capacitate instalată de 731,5 MW. Parcul are 77 de turbine eoliene MHI Vestas V164 9.5MW.

9. East Anglia ONE din Marea Britanie este un parc eolian offshore din Marea Nordului. Are 714 MW și 102 turbine Siemens Gamesa SWT-7.0-154.

10. Walney Extension este tot un parc eolian al Marii Britanii, însă se află în Marea Irlandei, pe costa de vest a Regatului Unit, între costa Angliei și insula Isle of Man. Are o putere instalată de 659 MW, 40 de turbine MHI-Vestasa 8,25 MW și 47 de turbine Siemens Gamesa SWT-7.0-154.

11. London Array este un parc eolian din Marea Britanie, aflat în Marea Nordului. Are o capacitate instalată de 630 MW și 175 de turbine eoliene de tip Siemens Gamesa SWT-3.6-120.

12. Kriegers Flak este cel mai mare parc eolian din Danemarca, fiind pe locul 12 în acest clasament cu cele mai mari parcuri eoliene din Europa. Se află la 15-40 de kilometri distanță de coasta daneză, în Marea Baltică. Are o putere instalată de 605 MW și 72 de turbine Siemens Gamesa SWT-8.4-167.

Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian din România

13. Parcul eolian de la Fântânele-Cogealac din județul Constanța este al treilea cel mai mare parc eolian onshore din Europa, după cele din Suedia și Norvegia. Are o putere totală instalată de 600 MW și 240 de turbine eoliene General Electric 2.5XL.

cele mai mari parcuri eoliene din europa
Parcul eolian de la Fântânele-Cogealac. Foto: Sandri Alexandra / Wikipedia.org

Parcul eolian din județul Constanța aparține CEZ Group, un conglomerat de 96 de companii (72 dintre ele din Cehia) care activează în domeniul generării, distribuției și comercializării de electricitate și energie termică.

România, în topul țărilor cu cele mai mari parcuri eoliene din Europa

Parcul a început să fie construit în anul 2008, ultimele turbine fiind instalate în 2012. Primele 139 de turbine eoliene au fost ridicate în localitatea Fântânele până în decembrie 2010. Faza a doua a proiectului a presupus instalarea a 101 turbine eoliene în Cogealac. Parcul eolian aflat la 17 kilometri distanță de țărmul Mării Negre ocupă o suprafață de 11 kilometri pătrați.

Investiția totală în Fântânele-Cogealac, care este unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Europa, a fost de 1,1 miliarde de euro.

14. Gemini Wind Farm este un parc eolian din Olanda. Se află în Marea Nordului, are o putere instalată de 600 MW și 150 de turbine eoliene Siemens Gamesa SWT-4.0.

Foto: EdWhiteImages / pixabay.com / Sandri Alexandra / Wikipedia.org

Vă recomandăm și:

Cele mai mari hidrocentrale din România. TOP 7 centrale

Cei mai mari producători de cereale din lume: TOP 38. Locul României

Țările cu cele mai mari rezerve de gaze: TOP 42. Pe ce loc e România

Țările cu cele mai mari rezerve de petrol: TOP 49. România, locul 1 în UE

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: