luni

6 mai, 2024

cele mai mari hidrocentrale din românia

7 noiembrie, 2022

Hidroenergia este extrem de importantă în România. Daca analizăm puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică din țara noastră vom vedea că hidroenergia se află pe locul întâi. Iată care sunt cele mai mari hidrocentrale din România în funcție de puterea instalată.

La ora actuală, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, puterea instalată în toate unitățile de producție a energiei electrice din România este de 18.309 MW (megawați), adică 18,3 GW (gigawați).

Cele mai mari hidrocentrale din România – importanța hidroenergiei

Cea mai mare parte a acestei puteri este instalată în unitățile ce produc energie cu ajutorul apei (hidrocentralele). Astfel, la data de 7 noiembrie 2022, 36,3% din puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică din România era reprezentată de hidrocentrale (circa 6.600 de MW).


Pe locul al doilea se aflau centralele ce produc curent electric prin arderea cărbunelui, cu 16,9% (în jur de 3.000 de MW), iar pe locul al treilea, cu 16,5%, parcurile eoliene (cu o putere instalată tot aproximativ 3.000 de MW).

Urmează centralele pe gaz și alte hidrocarburi (14,3% din total, cu o putere instalată de 2.600 de MG), centrala nucleară de la Cernavodă (7,7% din puterea instalată în România, cu 1.400 de MG) și fotovoltaicele (7,6%, aproximativ 1.400 de MG).

Unitățile care folosesc biomasă, biogaz, deșeuri sau căldura pământului (energie geotermală) pentru a produce curent electric reprezintă fiecare sub 1% din total.

Porțile de Fier 1, cea mai mare hidrocentrală din România

1. Revenind la cele mai mari hidrocentrale din România, pe locul întâi se află hidrocentrala Porțile de Fier I de pe Dunăre.


Hidrocentrala Porțile de Fier I are o putere totală instalată de 1.166,4 MW (are 6 agregate cu turbine Kaplan, fiecare agregat având o putere instalată de 194,4 MW). Inițial, un agregat avea doar 175 MW, însă puterea fost crescută în urma retehnologizării din anii 2000-2007.

Centrala hidroelectrică de la Porțile de Fier I are după retehnologizare o producție de energie electrică anuală de proiect de 5.241.000 MWh pe an (adică 5.241 GWh/an) în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producția la nivel național, se arată pe site-ul hidroelectrica.ro.

Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Portile de Fier I este amplasat pe Dunăre la kilometrul 943 și a fost proiectat și executat în colaborare cu partea sârbă. Construcția hidrocentralei a început în 1964, iar inaugurarea s-a făcut în 1972.

Hidrocentrala are și două ecluze cu dimensiuni de 310 m X 34 m (câte una pentru fiecare parte – România și Serbia) și un baraj deversor cu 14 câmpuri deversoare (câte 7 pentru fiecare parte).

Cele mai mari hidrocentrale din România – cea mai mare hidrocentrală pe un râu interior

2. A doua cea mai mare hidrocentrală din România este centrala hidroelectrică subterană Lotru-Ciunget, aflată pe râul Lotru în județul Vâlcea. Centrala are o putere instalată de 510 MW.

cele mai mari hidrocentrale din românia
Hidrocentrala Lotru-Ciunget. Foto: hidroelectrica.ro

Potrivit hidroelectrica.ro, amenajarea hidroenergetică Lotru „este cea mai complexă de pe râurile interioare ale României, fiind și unică în același timp prin schema de amenajare adoptată, care se bazează pe principiul concentrării de debite și căderi. Astfel, atât apele din bazinul hidrografic al râului Lotru, pe care este amplasată amenajarea, cât și cele din bazinele hidrografice învecinate, sunt direcționate gravitațional și prin pompaj către lacul Vidra, care constituie acumularea principală a amenajării.”

Hidrocentrala Lotru-Ciunget este amplasată în subteran, caverna tăiată în munte având dimensiunile următoare: lungime 106 metri, lățime 18 metri și înălțime 36 de metri.

Centrala are 3 hidroagregate a câte 170 MW fiecare, acestea fiind echipate cu turbine hidraulice de tip „Pelton”.

Hidrocentrala Retezat din județul Hunedoara

3. Centrala hidroelectrică Retezat, construită tot în subteran, de pe Râul Mare din județul Hunedoara, se află pe locul 3 în acest clasament cu cele mai mari hidrocentrale din România. Are o putere instalată de 335 MW și a fost construită între anii 1977-1986. Este a doua cea mai mare hidrocentrală de pe râurile interioare din România, după cea de pe Lotru.

Hidrocentrala Retezat este echipată cu două turbine de tip Francis și produce anual o energie medie circa de 605 GWh.

Cele mai mari hidrocentrale din România – Porțile de Fier II

4. Hidrocentrala Porțile de Fier II are o putere instalată de 251,2 MW și produce, în medie, 1.240 GWh/an.

Hidrocentrala este alcătuită dintr-o centrală de bază cu 16 agregate de tip bulb (câte 8 pentru fiecare parte, cea sârbă și cea română; un agregat are o putere instalată de 31,4 MW), 3 ecluze (două pe partea română și una pe partea sârbă) și 2 baraje deversoare.

Partea română a centralei a avut inițial o putere de 216 MW. După retehnologizarea din anii 2005-2014, puterea instalată a crescut la 251,2 MW.

Hidrocentrala Porțile de Fier II se află pe Dunăre, la kilometrul 853, în zona insulei românești Ostrovul Mare. Și ea a fost proiectată și executată în colaborare cu partea sârbă. Construcția a început în 1977 și s-a terminat în 1986.

Centrala Vidraru de pe râul Argeș

5. Centrala Vidraru, aflată pe râul Argeș, are o putere instalată de 220 MW. Este amplasată pe malul drept al râului Argeș, la nord de satul Căpățâneni, într-o cavernă situată la 104 metri sub nivelul râului Argeș.

Centrala este echipata cu 4 turbine Francis. Accesul principal al personalului, precum și aducerea echipamentelor, se fac printr-un puț vertical cu diametrul de 7,2 de metri.

Centrala are o producție medie de energie 400 GWh pe an.

Cele mai mari hidrocentrale din România – Mărișelu din județul Cluj

6. O altă hidrocentrală cu o putere instalată de 220 de MW este centrala hidroelectrică Mărișelu din județul Cluj.

Centrala Hidroelectrică Mărișelu a fost pusă în funcțiune în 1977. Este tot o centrală subterană, fiind echipată cu 3 hidroagregate de circa 73,5 MW fiecare. Centrala folosește apa din lacul de acumulare Fântânele (realizat în urma barării râului Someșul Cald). Generatoarele și turbinele Francis care acționează agregatele sunt de fabricație românească (U.C.M Reșița).

Hidrocentrala „Dimitrie Leonida” din județul Bistrița-Năsăud

7. Încheiem acest top cu cele mai mari hidrocentrale din România cu centrala hidroelectrică „Dimitrie Leonida” din județul Bistrița-Năsăud. Are o putere instalată de 210 MW.

În centrala de tip semiaerian sunt amplasate cele 6 turbine Francis: 4 au o putere de 27,5 MW și 2 o putere de 50 MW.

Centrala hidroelectrică „Dimitrie Leonida” este amplasată la poalele muntelui Botoșanu, la o distanță de aproximativ 15 km de baraj, urmând vechiul curs al Bistriței. A fost pusă în funcțiune în anul 1960.

Foto principală: hidroelectrica.ro (Porțile de Fier I)

Vă recomandăm și:

Țările cu cele mai mari rezerve de petrol: TOP 49. România, locul 1 în UE
Țările cu cele mai mari rezerve de gaze: TOP 42. Pe ce loc e România
Cei mai mari producători de cereale din lume: TOP 38. Locul României

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: