luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 ianuarie, 2023

Brazilia și Argentina vor anunța săptămâna aceasta începerea lucrărilor pentru pregătirea unei monede comună, o mișcare care ar putea crea în cele din urmă al doilea cel mai mare bloc monetar din lume, transmite Financial Times.

Cele mai mari două economii din America de Sud vor discuta planul la un summit de la Buenos Aires și vor invita alte națiuni din America Latină să se alăture.

Prima etapă a discuțiilor se va concentra asupra modului în care o nouă monedă, pe care Brazilia sugerează să o numească „sur” (sud), ar putea stimula comerțul regional și ar putea reduce dependența de dolarul american, au declarat surse Financial Times. La început, noua monedă ar urma să circule în paralel cu realul brazilian și peso-ul argentinian.


„Va fi . . . o decizie de a începe studierea parametrilor necesari pentru o monedă comună, care include totul, de la aspecte fiscale la dimensiunea economiei și rolul băncilor centrale”, a declarat ministrul argentinian al economiei, Sergio Massa, pentru Financial Times.

„Ar fi un studiu al mecanismelor de integrare comercială”, a adăugat el. „Nu vreau să îmi creez așteptări false . . . este primul pas pe un drum lung pe care America Latină trebuie să-l parcurgă.”

Inițial un proiect bilateral, inițiativa ar urma să fie propusă și altor națiuni din America Latină. „Argentina și Brazilia invită restul regiunii”, a spus ministrul argentinian.

O uniune monetară care să acopere toată America Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global, estimează FT. Cea mai mare uniune monetară din lume, euro, reprezintă aproximativ 14% din PIB-ul global, măsurat în dolari.


Este posibil ca implementarea proiectul să dureze mulți ani, Massa remarcând că și Europa a avut nevoie de 35 de ani pentru a crea moneda euro.

Un anunț oficial este așteptat în timpul vizitei președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva în Argentina, care a început duminică seara, prima călătorie în străinătate a veteranului de stânga de la preluarea puterii la 1 ianuarie.

Brazilia ar putea ridica obiecții din cauza problemelor economice ale Argentinei

Brazilia și Argentina au discutat despre o monedă comună în ultimii ani, dar discuțiile s-au năruit din cauza opoziției băncii centrale a Braziliei față de idee, a spus un oficial apropiat discuțiilor. Acum că cele două țări sunt conduse ambele de lideri de stânga, există un sprijin politic mai mare.

Comerțul între Brazilia și Argentina este înfloritor, ridicându-se la 26,4 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, în creștere cu aproape 21% față de aceeași perioadă din 2021. Cele două națiuni sunt forța motrice din spatele blocului comercial regional Mercosur, care include Paraguay și Uruguay.

Cu toate acestea, în Brazilia există o îngrijorare cu privire la ideea de a lega cea mai mare economie a Americii Latine de cea a vecinului său aflat într-o permanentă situație volatilă. Argentina a fost în mare parte izolată de piețele internaționale de datorii de la intrarea în incapacitate de plată în 2020 și încă mai datorează FMI peste 40 de miliarde de dolari dintr-un pachet de salvare din 2018. Inflația din Argentina se apropie de 100%, iar banca centrală tipărește bani pentru a face față cheltuielilor.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: