joi

28 martie, 2024

7 noiembrie, 2022

Cea mai mare companie energetică din Europa Centrală și de Est (ECE) este poloneză și a rezultat din fuziunea altor două companii energetice, ale căror progrese s-au bizuit pe petrol și gaze, într-o țară fără resurse de astfel de materii prime.

Grupul Orlen a finalizat fuziunea cu compania de petrol și gaze PGNiG. A devenit, astfel cel mai mare grup energetic din Europa Centrală și una din cele mai mari 150 de companii din lume, scrie CEE Energy News.

În luna august, Orlen cumpărase o altă companie petroliere poloneze, Lotos. Acum Orlen poate implementa investiții de mai multe miliarde de euro, care pot juca un rol cheie în consolidarea securității  energetice și a independenței Europei Centrale.


Grupul Orlen, va avea peste 100 de milioane de clienți din Europa Centrală, potrivit sursei citate mai întâi de e-nergia.

„Este un moment istoric. (…) Începem integrarea întregului grup, ambiția noastră fiind să dezvoltăm întreaga companie Orlen într-un concern modern care să conducă economia poloneză în vremuri dificile. Compania, cu venituri anuale de aproximativ 400 de miliarde de zloți (85,2 miliarde de euro) devine, de asemenea, mai atractivă pentru partenerii comerciali, inclusiv pentru producătorii de petrol și gaze”, a declarat Daniel Obajtek, președintele consiliului de administrație al (PKN) Orlen.

Polonia a ales calea consolidării corporatiste

Polonia a ales calea consolidării corporatiste, pentru că a ales calea privatizării parțiale prin bursă, oportunitate care nu mai este probabilă în România decât fără Petrom.  

„Doar o entitate puternică, cu domenii de activitate diversificate, poate face față în mod eficient provocărilor transformării energetice, iar cheia succesului este implementarea investițiilor, care vor conduce la dezvoltarea economiei poloneze și vor consolida securitatea noastră energetică”, a adăugat Iwona Waksmundzka-Olejniczak, președintă a consiliului de administrație al PGNiG.


Potențialul și activele PGNiG „întăresc în mod semnificativ grupul Orlen, care va avea o contribuție capitală la dezvoltarea sectorului combustibilului și energiei”, a mai spus șefa PGNiG.

PGNiG a dorit să cumpere participația ExxonMobile la concesiunea zăcământului românesc de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră.

Statul român a reușit să se replieze, Romgaz (SNG) a cumpărat participația, dar OMV Petrom (SNP), operatorul principal ezită să ia decizia finală de investiție. OMV mai vrea clarificări la Legea Offshore.

Fuziunea sporește forța de investiții în energie regenerabilă

Fuziunea va permite noului Grup Orlen să-și îndeplinească „mai eficient” obiectivele strategiei de dezvoltare.

În special, fuziunea va crește șansele de a atinge neutralitatea în ceea ce privește emisiile de CO2 până în 2050, ambiție care modelează direcțiile strategice de dezvoltare.

Va deveni posibilă accelerarea investițiilor în parcuri eoliene offshore și parcuri fotovoltaice, dezvoltarea proiectelor de hidrogen – inclusiv hidrogen verde, sau construcția de reactoare nucleare modulare mici. Pentru implementarea acestor activități vor fi utilizate competențele și resursele fiecăreia dintre companiile Grupului Orlen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: