sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 mai, 2022

Cea mai mare companie petrolieră din Polonia, PKN Orlen, la care statul deține pachetul majoritar, susține că poate înlocui Rusia ca principal furnizor de petrol pentru Europa Centrală și de Est (ECE), deoarece are infrastructura, furnizorii potriviți și suficient combustibil pentru a asigura o aprovizionare continuă cu petrol către regiune, transmite Euractiv.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat miercuri un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv suspendarea importurilor de petrol rusesc către țările UE peste șase luni. Până la sfârșitul anului, UE va interzice și importul de produse rafinate. Embargoul nu se va aplica Ungariei și Slovaciei, care sunt puternic dependente de Rusia pentru combustibili.

Polonezii de la Orlen spun că vor să vină în ajutorul țărilor puternic dependente de petrolul rusesc.


„În momentul anulării livrărilor din est, Orlen va menține aprovizionarea stabilă cu petrol nu numai către Polonia, ci și către întreaga Europă Centrală și de Est”, a anunțat compania, potrivit agenției locale de presă, adăugând că este pregătită pentru orice scenariu.

Reprezentanții Orlen au mai precizat că de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, compania nu a mai făcut achiziții spot de petrol din Rusia. Din 24 februarie, compania a primit deja 30 de petroliere, provenind din diverse alte surse.

În ultimii patru ani, Orlen a testat peste 100 de furnizori de petrol pentru a găsi surse cele mai capabile surse care ar putea înlocui combustibilii din Rusia, au mai spus reprezentanții companiei.

PKN Orlen deține șase rafinării – trei în Polonia, două în Republica Cehă și una în Lituania. Rafinează 29,5 milioane de tone de țiței pe an.


Orlen a redus cantitatea de petrol rusesc pe care o rafinează, scăzând de la 90% din totalul petrolului pe care l-a rafinat în 2017 la 70% în 2020, potrivit celor mai recente date. Această cantitate este posibil să mai fi scăzut de atunci.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: